Always worried

Hi , this is my first pregnancy.. now 28w ..i always worry about my baby.. selalu terbaca dekat fb bayi meninggal dalam kandungan.. sy sgt risau ? biasanya semua tak tahu apa punca baby meninggal dalam kandungan.. macam mana sy nk control risau sy ni ? tolong sy mommies2 ..

35 Balas

Saya salah seorang yg mengalami perkara sedemikian dan saya redha dgn ujian Allah utk saya. Nasihat saya sis banyakkan berdoa agar sis dan baby sihat serta dimudahkan bersalin. 😊 Paling penting, sentiasa pantau gerak baby ye. Kalau slow dari biasa, terus cecepat ke hospital. At least, pihak hospital boleh selamatkan dari awal. Jangan tangguh tangguh. Tu je. Stay positive and be happy. Enjoy pregnancy. Jangan stress. 😅

Saya pun first pregnancy, dah masuk 35 week, tunggu ckup masa je nk bersalin. Kdg2 terbaca jgk kisah2 mcm tu, bila cerita dekat suami selalu kena marah. Boleh tak pikir yg baik2 saja, jgn fikir yg x elok. Kita ni cuma risau, ye la xde pengalaman lagi 😅

Jgn risau.. sya pun mcm awak jugak mula2... first time laa katakan (ttc5y).. tp as long rasa pergerakan tu, Alhamdulillah doa yg baik2.. jgn berburuk sgka, tuhan yg pegang semuanya.mintak padaNya.. fikir yg baik2 doa yg baik2 smoga jdnya baik2 ☺️

Sama mcm sy. Kadang siap mintak maaf kat baby sbb fikir bukan2 sambil usap perut sambil cakap 'kalau boleh ibu nak scan awak hari2. Nak tahu perkembangan awak kat dlm ni. Takde ibu susah hati 😂', hahaha

5y ago

Hahaha kan 😂

Dont be too worried, make sure jgn buat heavy works..During 20 weeks + make sure buat details scan and follow up by next scan. Makan makanan sihat and always monitor gerak baby. Everything will be okay.

Mmg perasaan ibu2 semulajadi macam tu selagi xmelahirkan. Saya pun sama. Kalau ada bejet lebih, beli alat nama fetal doppler... Boleh check heartbeat baby.. Bila risau, boleh check sendiri

kna slalu pk positif sis..jgn bca or tgk artikel n berita negative..doa yg baik2 n pk yg baik2 jer..in sha Allah smua baik2..lg 1 kna alert ngn pgerakan bby..klu rsa lain mcm cpt2 p hosp ok

istighfar ibu bila banyak sangat negative vibes, maka negativity tu boleh effect pregnancy ibu melainkan dh ketentuan Allah, tapi selagi tade apa apa masalah kita elakkan negative negative ni