Salam nak tanya, minggu yg keberapa sesuai utk berjumpa doktor utk scan baby? Saya baru dpt result pregnant 2 minggu

First baby, so excited sangat ehehe

11 Balas

Baiknya 8w ke atas, InsyaAllah boleh nmpk heart beat & trus boleh buat appointment buka buku pink di Kk. Sbb ada sesetengah Kk nk ada heartbeat bru boleh buka buku. Klu sis pergi scan awal, nnt kene scan lagi..dah double cost&masa. Tapi boleh je scan seawal 6w mcm sy just utk tahu kedudukan kantung.. Sbb kita risau takut kandungan luar rahim. Dah scan awal lega sikit rasa. Semoga dipermudahkan urusan sis. Anyway tahniah ye sis.

better 7 week ke atas, in syaa Allah ada rezeki boleh nampak kantung, janin ngan heartbeat dah....waktu nak scan pastikan pundi kencing penuh, kena tahan kencing sikit...baru senang nampak time scan nanti sbb permulaan ni badan kita akan berangin...tuh kadang bila scan tak nampak hehe tips dari doc saya

3y ago

Ohyeke okay tq utk penerangan❤️ lepastu nanti g klinik nak cakap apa ye? Datang utk scan baby ke

Saya scan minggu 6 dah nampak hearbeat. Scan dari perut kurang jelas, so doctor scan dari bawah.

3y ago

Doktor akan letak lubricant yang banyak. Agak janggal tapi tak sakit.

Lgi cepat lgi baik, sbb nk pastikan kandungan ok ke tk.. Btw tahniah sis

8w ke atas dah boleh dah awak. tahniah ya awak! 🥰

7/8 mggu dh boleh dh pergi scan☺️

8 minggu dah ad heart 🌹🌹

7/8 minggu

good luck

8w keatas