37week. Baby kecil 2.29kg

My first baby. Baru lepas scan. Doc cakap baby kecil dan yg lain semua kurang jelas sbb doc cakap slow sgt dand dia terus set appt jumpa doc pakar next week. Siapa ada pengalaman mcm ni boleh share tak apa perlu sy buat. Risau sgt ni sbb tak faham apa2 dan keterangan pun kurang jelas sbb dapat docter muda lagi dan nampak mcm pelatih/baru. Masa scan td pun lama sangat dia scan last dia panggil kawan dia utk baca bacaan lg. Tu pn mcm dua2 docter yg scan tu mcm tak sure tu di terus set next week scan dgn docter pakar 😭

37week. Baby kecil  2.29kg
23 Balas

ini gmbr anak no3, masa die umur sebulan. kes same mcm sis dktr kate baby kecil sbb ank pertama & kedua mmg kecil bawah 2.5. yg no 3 ni pun jangkaan dktr 2.5kg last² keluar 3kg. skrg tgh mngndung no4 pun kes yg same kate baby kecik tp jgn risau klau baby kuar kecik pun dah bersalin bg susu badan secukupnya baby nmpk bambam.. part sy suka bsalin kecik ni x koyak. x kne jahit berpantang sendiri pun mudah. #23Nov20 #TAPSuperMoms

4y ago

ank pertama 2.38kg 40week 5days anak no dua 2.48kg 39week 2days anak no tiga 3kg 39week

Sya hari tu 36 week 2.3 kg doc scan, perut sy besar Tp baby kecik, tp doc pakar chck sy masa 35 week 2.2 kg katanya normal. LpAs tu jumpa doc kat kk, dia kata perkembangan baby yg penting, berat baby normal Kalau 2 kg lebih. Sis tgk perkembangan baby, kalau Graf ny naik mksdnya perkembangan baby baik, Itu dh Alhamdulillah. Berat baby kecik xpe, nanti beranak senang😆. InsyaAllah aminnn

Sis saya 37w4d lahir baby 2.3kg je. Huhu sbb perut pun memang kecik mcm org pregnant 5-6 bulan🤣 saya emergency czer sbb songsang + air ketuban kurang (baby saya berpusing sendiri) sdgkan 36w baby dah kebawah. Kuasa Allah.😇 alhamdulilah sekarang nak masuk 5 bulan. Berat dia pun tak naik banyak mana. Hehe sama lah saya masa mengandung berat tak naik banyak.

4y ago

Sama kes mcm sy. Masa 36w kpala bby dah ke bawah. Tpi masa 39w sy dh start rsa contrction, g labor room doc scan baby songsang, so terus emergency czer. Kuasa Allah, ank last mmg nk klua ikut tingkap😊

cuba pegi klinik swasta lain yg boleh buat scan baby. dari situ dia boleh kira berapa berat baby berdasarkan ukuran panjang baby, size kepala dia, etc. saya monitor berat baby start 5 bulan dgn bberapa klinik swasta. sbb saya nk make sure baby tu on track tak berat dia, atau saya je yg gain weight..cuba try klinik2 lain

Cuba try pergi klinik swasta lain .. Mane tahu oke ke .. kalau saya .. agak kurang was² doktor tu ..macam tahu x tahu ..Saya akan pergi ke klinik lain .. Duit habis untuk anak x apa .. Asal kan kita puas hati dengar perkembangan bby .. Lagi² macam sya tgh mengandung anak first ..

saya monitor berat baby sejak dia ada heartbeat. anak ketiga masa dlm perut berat dia rendah dari yang sepatutnya. jadi saya risau..dan makan banyak sikit dari biasa. selepas sebulan cek semula berat dia normal. ya, maybe ibu kena mkn byk sikit bagi baby berat sikit.maybe.mm..

4y ago

Sy dlu mula2 mmg kuat mkn sbb sy takde alahan pn smpai 6month tu terok sy kne marah dgn docter sbb slalu berat naik over sbb kuat makan nasi malam juga and mkn pn bnyk bde yg mmg nasi+lauk sihat cuma berat naik mendadak and slalu kne check hb, berat and heartbeat evry 1week 2time sbb doc takut bby kencing manis or hypo. Last naik 7bulan sy kaw smpai skrg tak mkn mlm tak usik nasi mlm and kdg jd trauma nak makan sbb doc marah truk ckp nanti ank or sy boleh meninggal tp cra dia ckp tu agak kasar dan buat sy sentap and emo , 5hari demam sbb emo teruk lepas doc tu bg ayat psal kematian sbb bby first pula tu tak tahu mcm mana nak jga and control lg 😂😂 so bila naik 7bulan sy dpt stabil kan berat bru lah tak kne dtg 1week 2time. And berat mcm 60kg/62kg je kdg turun kdg naik. Dia xkan naik lebih mcm sblm2 ni. Sy nampk naik je sy akn diet bg 61kg balik or kekal 62kg🤧😑 Last ni bru trnsfer ke klnik kuantan doc sni pula nasihat suh mkn bnyk so sy cube lah usha balik cari selera balik😂

Allahu..yeke sis? Sy ni dh masuk 36 weeks..ramai tegur kata perut sy kecik je..risau gak sy..lg 3 hr sy ada appointment gn doc..n nk check la bape size baby sume..sy doakan urusan sis dipermudahkan..doakan utk sy dan anak jugak ye🙏🙏

4y ago

Sama la. Bab kira gerak bby pn sy kalah sbb busy gn kerja xdpt fokus kdg tak sedar. Ni bru ambl cuti awal nak fokus btul2 pengiraan sbb doc minta . Aaminn. Smoga dipermudahkan. Sy pula dr kl trnsfer ke klnik kuantan sbb nk berpntng dgn mak sndri klnik sna ckp lain klnik sni pula ckp lain tp detail .

biasa. Kdng tmpt scan tu tk jelas sbb mesin dh lame. Klau elok scan swasta. mesin dia bagus jelas. Berat baby 2kg ke atas dh ok tu. Janji perkembangan baby okey dan sihat. Berat takde masalah. leps lahir bole bg susu badan bnyk2.

anak saya first baby..hritu scan 34week doctor scan semua saiz berat baby saya ukuran mm..boleh thu x mm tu mcam mana ?? boleh bagi penjelasan x saya risau ni😭😭mm tu bayi normal ke atau sebaliknya ?? doctor cakap baby saya besar

10mo ago

mm ke cm ? klu ikutkan betul mm ni milimeter ukuran kecil berbaning cm centimeter. Brpa berat badan baby awk masa 34w tu ?

Anak ketiga 2.6kg walaupun lahir dah 41weeks.. Dah kena induce.. Memang doktor kata kecil tapi still normal.. Sekarang pregnant anak keempat dah nak masuk 40minggu pun baru 2.5 - 2.8kg macam tu.. Inshaallah semua baik2 sahaja

4y ago

In Sha Allah. Tq puan💕🤲🏻 Sy just overthinking sbb mula hamil doc klnik tpt sy checkup suruh sy diet nasi and diet mlm tp bila checkup kat klnik bru trnsfer ni lain pula and lari teruk bcaan😭