Postpartum Baby Blues Selepas Melahirkan

Fasa selepas melahirkan bukan lah mudah. Lain ibu lain perjalanan keibubapaannya. Salah satu cabarannya adalah postpartum baby blues. Buat anda yang tidak tahu, berikut adalah antara tanda & simptom yang sering berlaku pada mereka yang mengalami fasa ini.

Postpartum Baby Blues Selepas Melahirkan
18 Balas

pernah. tp dlu la...ms tu anak² lahir selang 2 tahun jd msg² mmg xreti apa lg bila ada adik. dgn suami pn blum matang, dgn kita sndr pn tgh darah muda sng cemburu sng terasa sng k3cik hati pendek kata sng blaka lah😑 tp alhamdulillah bila bersalin yg bongsu ni dh x alami menda² mcm tu sbb abg kakak sme dh besar². msg² bhg tugas bila mama tgh bpantang, mama jaga baby jer. walaupn bpantang sndr tp nikmat dia rs lain mcm seolah² lelah yg sblm ni Allah ganti dgn yg lebih baik. tips yg sy amalkan ms bpantang sndr yg plg utama adalah jaga kesihatan mental, kekal positif, bykkan berdoa mohon Allah bantu menjaga amanah anak (ingat, bkn smua isteri bpeluang menjadi ibu) bila terjaga tgh mlm time myusu baby. jgn fikir nk kna kurus bila hbs pantang, itu akan buat kita stress sbnrnya. bila stress, maka menda² negatif mudah menyerang hatta kita berpantang dgn mak sndr skali pun. so yg plg utama jg kesihatan mental, makan byk sayur buah jgn sesekali catu air, enjoy ur confinement. berdoa tanpa henti adalah senjata utama umat islam. inshaAllah

pernah masa anak sulung. tak cukup ilmu, pengalaman baru yg mengejutkan, tak cukup tidur dan rehat dan stress anak asyik nangis sepanjang malam dan stress mak byk mengarah sbb masa tu tgh susah tinggal ngan parent .. Alhamdulillah no2 ni tahu nk kawal emosi hasil dari pengalaman lama, ilmu yg lengkap, persediaan mental fizikal, financial ok, support system dari keluarga dan positif hasil dari bacaan buku2 self enrichment walaupun anak sulung (abgnya) disahkan Autism, masih sukar diuruskan lagi berpampers,malah berpantang sendiri mcm dulu tp far far far much better

Pernah. First time mom here dan anak baru 3 minggu. Sekarang anak fasa nak menyusu tiap sejam bila waktu malam. Pernah sekali sampai dua jam dia merengek minta susu. Saya dah bagi 3.5oz tapi still merengek. Dah tukar pampers, dah urut perut, dah buat cycling exercise, dah dodoi dia tetap merengek sampai pukul 2 pagi. Saya termarah dia sbb saya penat sangat taktahu dia nak apa. Saya rasa bersalah, menangis tak henti lepas tu. Kesian sangat tengok muka anak 😔

Masih..dgn dapat tau suami curang masa mengandung 8 bulan, dari fasa berpantang sampai skrg anak dah 9 bulan pon, kdg2 pandang anak pon rasa tak nak..kesian rasa tgk anak, tapi waktu yg sama rasa macam tak de kekuatan nak pegang belai dia pon..anak nangis pon kdg2 saya tgk je..

Betul mmg sgt mencabar. Sbb sy kena hadap sndr suami xdak disisi dan tak faham cabaran kita. Dia sronok ada anak ja. Kdg rs tak nak anak tu. Tp bila tgk muka dia blk rs kesian, rs gagal. Kerisauan tu stiap hari bngun dgn pelbagai kerisauan. Allahu..😩

perna sampai tahap nak bunuh diri😭.. terasa sangat penat kena lagi anak yang ada adik tu masih kecil.. hari" rasa stress sampai kadang memukul jugak😭bila dah pukul anak baru rasa menyesal 😭

Semua ada rasa nk lari jaa. Dgn ank x leh berenggang dgn kita asyik nangis jer. Nk mkn,mandi, berak semua serba x kena. Stress rasa nk mati pn ada. 😭😭😭😭😭

Banyak ada... Panas baran... Tak memasal kurang sabar dgn anak yg lain... Nangis tanpa sebab... Ada je tak kena 😔

Tengah alami sekrang . Pas marah anak pujuk balik sbb kesian dye nngis . Rse mcm gagal jadi ibu😔

jdi cepat tersinggung + panas baran asyik gaduh dgn laki,laki ok je yg sy ni je semua benda nk mrh