PREGGY MOM & ALSO BIPOLAR DISORDER II FIGHTER? ADA TAK MCM SY?

Family suami semua tak tahu yg sy ada depression sebelum ni dan now diagnosis sy dah change to bipolar disorder II gara-gara satu masa dahulu sy tak pergi app dekat klinik jd sy tak makan ubat sbb teman nenek dekat kg. (Sy tak pergi klinik sbb tak nak org tau sy sakit plus nenek jenis yg cepat risau kalau tahu cucu dia sakit nenek terus monyok , tak lalu makan) Bila preggy ni, misi kk yg pantau sy tu pula misi yg sama pantau kakak ipar, biras dan sepupu suami. Sy risau sangat misi expose to them atau bercakap-cakap pasal penyakit sy dengan mereka. Rasa down bila fikirkan. Ya sbb salah 1 punca sy depression kerana kata-kata manusia yg suka merendahkan, menghina sy. Thats why. Sy akan rasa lemah bila orang tahu sy sakit.Rasa seperti org mengumpat dan mengata dalam diam. Apa patut sy buat? sbb dr psy cadangkan sy bgtau misi kk supaya nnti lepas bersalin misi boleh jaga sy dgn lebih baik. Yg alami apa yg sy alami je faham.Please jangan judge dan kecam sy ya. Need positive vibes yg mungkin boleh mengubah fikiran sy. Tq semua.დ #SeriusTanya #firstmom #bantujawab

2 Balas

Saya alami dan bertahan dari anak dara smpai ke skrg. Bezanya sy tak rujuk ke psy, belum rujuk ke psy dan pernah merayu untuk minta bawak ke psy. Suami endahkan ya, bila minta tlg fam sendiri, dorang kata kurang dekatkan diri dgn tuhan. Tahlah hadap je, sampai satu tahap org fikir keselamatan bayi sy berbanding sy. Walhal yg mdatangkan bahaya tu dorang bukan sy. Sy jaga extra care, hygiene and everything yg terbaik. Buktinya sy masih minta pendapat/parenting tips kat asian parent. Siang malam belajar benda baru. Masih tak pernah puas kat mata org🙃 suami pulak, tiap kali gaduh modal dia kata sy ni mental sebab pernah terkantoi result dass. Buat sedih je ngadu nasib katsini🫠 Better sis just inform untuk kebaikan, tapi minta dirahsiakan dulu. Ataupun buat surat maklum penyakit yg dihadapi dan berserta amaran untuk maklumat peribadi. Letak akta dan akan dirujuk ke pihak berkuasa contoh biro pengaduan awam sispaa. sebab tu hak peribadi, andai dia bocorkan, sis ada hak untuk tuntut. Jangan takut❤️ Lepas bersalin lg banyak emosi nak kena hadap. Lebih baik ada pemantauan.

Jumpa nurse yg pantau sis luahkan apa yg sis luahkan ni. In Sha Allah dia faham