Apa kesan sampingan selepas vaksin korang?

Eh betul ke lepas vaksin setiap orang kesan sampingan dia lain-lain ya? 🤒 Especially yang dah lengkap 2 dos tu💉 Korang rasa macam mana pulak lepas dapat vaksin ya? Min nervous nak dapat dos kedua hujung minggu ni 😷

Apa kesan sampingan selepas vaksin korang?
40 Balas

hurm..mcm sy min dpt vaksin pfizer..dos prtm sy alami effect demam cirit birit pd hri kedua n ketiga .effect pd ank juga semasa bg ank susu bdn anak alami demam ..tiba2 pening kepala sambil dia nk berdiri pun dia tak blh sbb terlalu sakit kepala dgn dia hydration teruk hingga xblh nk kencing even dh minum air byk......kmudian trpkse bentikan ank susu bdn .nsb ms sy bentikan dia susu bdn dia dh berumur 2tahun 1 bulan... .lepas tu pd hari ke 14 vaksin tuk dos prtm sy kena mcm serangan jantung dgn drh tggi naik tiba2 sdgkn sy xpnh ada drh tggi .dlm 5 ke 10 minit try cool down dri ..lepas tu br ok...then semasa nk attend 2nd appointment utk dos kedua ms register org yg tmpt register tnye ada dpt kesan smpingan x..sy kata ada then dia suh sy g consult dlu dgn doc sm ada blh proceed or x dgn 2nd dos..then bila dh consult .katanya mungkin sbb sy ada gerd dan anxiety sbb tu sy alami tekanan pd jantung rs sakit pd jantung dan alami anxiety dlm ms yg sm oksigen drop hingga 88%dia nasihtkn sy jika berlaku lagi serangan jntung lepas ambil dos kedua dan ada alami drop hingga 80% oksigen di mntk utk pergi ke hsptl kadar segera utk dpt kn rawatan tkut sy alami happy hypoxia... kmudian sy ada juga cerita ttg effect pd anak .katanya ia adalah tindakan bijak telah saya lakukan bila stopkan anak mnyusu sbb jika sy truskn nnti memudaratkan anak ats kesan sampingan vaksin yg dia dpt .jd sy stop trus susukn ank hngga skrng. alhamdulillah anak dh ok dh bila sy stop dia nyusu .pd 2 minggu awal je dia tantarum sikit sbb xdpt mnyusu dgn sy.. la ni dh ok..syukur sgt2.. ok ..kemudian utk dos kedua pulak kesan sampingan sy dpt pd hari ke 7 hingga hari ke 13 sekarang ni sy demam..pstu alami mcm asyk sakit kepala dan kerap oksigen drop kejap naik jd 99% kejap turun jd 87% sy pantau dgn oximeter mcm yg d beritahu dan d ajar oleh doc ms dkt ppv haritu mntk sy chck oksigen ok ke x stiap hri bila dh ambil dos ke dua...tgk2 sy alami drop oksigen..kejap ok..jup turun balik...then bila dh turun sy trpkse on oksigen di rumah nasib husben dh get ready belikan tong oksigen...dan portable oksigen just incase anythng happen...nk2 sy mmg ada asthma..lg nk kena pantau btl2...hurm ada shbt sy kata sy prlu chck sm ada sy alami covid atau tak sbb tkut alami covid.....jd sy chck guna covid test kit tgk2 result sy negetive.. alhamdulillah...tp tula..kena try harder make sure oksigen sy d paras selamat..supaya sy x collapse... buat smua yg mmbc msj sy...jgn takut ambil vaksin k..sbb....stiap org kesan sampingan nya adalah berbeza tw.. jd jgn assume bkn2.. mungkin sbb ketahan badan sy xkuat atau mungkin sbb sy ada pnykit..sy alami kesan yg mcmni..buat yg dh nk amik vaksin tuk dos kedua . make sure u ollz sntby beli oximeter utk chck tahap oksigen dlm bdn supaya tidak ada yg memudaratkn berlaku pd kalian sblum kalian dpt bantuan utk pergi ke hsptl..at least kita dh ada dlm keadaan berjaga n selamat...smntra tggu kkm dtg ambil kita di rumah ..atau kita dlm perjalanan ke hosptl n etc... mg dpmudahkan segalanya..Allahuma aamiin. Ya Mujib. moga pd smua yg mmbc msj sy ni..di beri kesihatan sntiasa dan ceria selalu d smping keluarga tersayang..Allahuma aamiin .Ya Mujib...

1st dose, mabuk cameback. makan panadol, 2 trip petang n malam, okay. Lenguh lengan. biasa laa lspas ccuk mana2 pun gitu. 2nd dose, balik rumah okey, tkde mabuk. so tk makan laa panadol. start 6pm rse sengal2 satu badan. rse mcm nk demam. 8pm, lepas mndi, rse lain sgt mcm nk demam panas skali nk makan panadol rupanya udah abissssss. jenuh sayu kampung shuben pusing cari panadol biasa. kedai pun dh ttup. 🤣 smpai pkul 11 tahan. dgn berpeluh teruknye, dh demah dahi dgn perut dgn kain lembap pun tk jalan yek. lepas makan panadol 2biji, okey sikit. can sleep. 3am awake bcs too chilly 🤣 slow kipas. double blanket. stokin pantang on. okay selesa nk tido balik. suddenly 4am terjaga, panas 🤣 buka kipas, repeat 2nd trip 2pcs panadol. then alhamdulillah lanjut tido smpai 8am. bangun pagi, bdan still sengal2. ingat nk proceed hospital je. Skali MIL suruh mandi guna air ramas daun durian belanda. Alhamdulillah surut terus. Terus bertenaga, tk sakit bdan, tk demam dh. complete 2nd dose on 18w, alhamdulillah baby okay, active 🥰

1st dose okay no demam whatsoever. tangan je sakit. Just got my 2nd dose few days ago. so far no side effects. just tangan yang kena cucuk tu sakit for about 2 days. remember jangan buat kerja berat once dah jab tu..i mandi air suam lama² thinking that it would at least help my blood circulation so that tak de la demam ke ape. 😂 tak sure la lain org lain lah kan..

Hari ni saya baru ambil vaksin dose ke-2. Malam ni baru terasa tangan sakit.Harap esok tak pening2 lah. Untuk dose pertama,saya 2 minggu pening kepala.Tangan yg kena inject tu kebas,nak buat kerja pun lemah. Badan lemah dan asyik rasa nak tidur saja.

Dos pertama.. sakit bahagian tmpt yg disuntik nk tidur mengiiring pn tak berani ..dlm 3 hari sakit tu hilang Dos ke 2 - sakit tmpt di suntik saja tp masih boleh tidur mengiring .. dalam 2 hari rasa sakit tu hilang

𝚍𝚘𝚜 1 𝚍𝚊𝚗 𝚍𝚘𝚜 2 𝚌𝚞𝚖𝚊 𝚙𝚎𝚗𝚊𝚝 𝚝𝚊𝚗𝚐𝚊𝚗 𝚓𝚎 𝚖𝚒𝚗..𝚍𝚊𝚑 𝚝𝚞 𝚝𝚊𝚔 𝚛𝚊𝚜𝚊 𝚊𝚙𝚊2..𝚖𝚒𝚗.

sy dh complete 2 dose.. just rasa penat, lesu, mengantuk, kerap lapar n pening2 pusing sikit2 je.. xda apa yg teruk pn.. lepas rehat sehari 2..lepas2 tu dh okay dh.. kembali normal cm biasa..

dos 1 lenguh tgn je, tp 2hri dh baik.. dos dua xlenguh tgn tp demam, sakit badan, sejuk menggigil, sakit kpala & mengantuk yg teramat sgt.. 2hri berturut2 tula tido je, suami yg masakkan

Dos yg first tu saya muntah dan mabuk. Tapi dlm dua tiga hari dah ok. Dos yg kedua ni saya demam dan pening kepala. Sbab dos ubat ni bergantung pada keadaan diri kita sendiri 😊😊

Dose pertama sye lenguh tgn xboleh angkat, n rse penat sgt2. Selera mkn ok xde masalah. Dose kedua lenguh jek. Alhamdulillah xde masalah 🥰