Obimin atau iberet

Doktor kk suruh sy makan ubat iberet tp rasa mcm effect pening kepala kuat sgt bile makan. Then pergi klinik swasta die kata klu xsesuai tukar mkn ubat obimin so Boleh x tukar dgn ubat obimin ? Ade Effect apa2 tak klu tukar ubat

13 Balas

bole tukar cakap dgn doc yg ubat doc bagi tu tak bole nak telan jadi muntah2 balik . sebelom ni doctor bg sis ubat zincofer tapi tak bole nak telan sbb lps telan tu dlm stgh jam muntah balik ubat tu . dlm 2 minggu tak dpt nk telan ubat sampai hb turun jd 10.3 . then doc tukar iberet terus bole telan takde muntah2 .. kene tgk badan jugak ada yg oke dgn iberet ada yg tak oke .. mcm tu jugak ubat2 yg doc bagi ada badan bole terima ada yang takleh terima ..

Ok ja kalau tukar ubat, sebab obimin, iberet, tu semua ada kandungan yg sama juga.. Antara semua ubat tu, iberet yg paling 'sulung' la kalau dalam carta dari segi dos 😄 Semua ni pun ada gabungan iron, folic acid, vit Bco semua tu.. ada lagi option lain, maltofer, zincofer, tapi, bagitau nurse kat klinik jugala supaya dorang noted..

untuk ubat takde apa ii effect pun sis . macam saya pun makan obimin sekarang , mula ii kkia bagi saya takboleh makan sebab asyik muntah n pening kepala . last saya makan masa nak tidurr , takdela rasa nak muntah

boleh tukar . mcam saya hrtu sis mkn ubat zinkcofer tapi lpastu rasa pening dan muntah hb pun smkin turun . lpas tukar iberet hb okay dah

Sya pun sama makn iberet tapi pagi esk ya muntah2 ubat tu besar kot..Sya dh x mkn ubat harap baby kt dlm ni sihat la..hb pun ok la..

dokter bg sya makan kedua ubat tu..dokter ckp iberet tu tuk stabilkan HB..tp obimin tu simpan kat freser n makan time nak tidur mlm

boleh je..nnti pgi kk bgthu iberet x ssuai dgn awk,klau obimin oky ckp je sy ssuai dgn obimin

Sya mkn plk ubat iberet tapi x blh telat esok ya muntah2 MCM mna nk mkn ya ubat tu besar sgt kot..

3y ago

sya mkn iberet dgn jus buah ori sis..sll buat air limau kasturi utk elak mual and mutah,kalau sya minum dgn air kosong x sampai 30 minit perut rsa x selesa..sya start mkn iberet 18w..sbb hb x naik²..ni bila dh 32w doc tukar balik sbb hb sya masih x naik² jugak and effect sya mkn iberet sya kena buasir..

tkde masalah if tukar ubat kalau tk sesuai😉

tanya doktor dulu if nak tukar ubat