Tanya pengalaman ibu

Ada tak ibu kat sini yang ada pengalaman makan ubat tambah darah jenis Obimin tapi Hb tetap tak naik lepas tu misi bagi tukar Obimin ke Iberet.. Tapi iberet payah sangat nak ditelan berbanding obimin.. kalau nak teruskan ambik ubat obimin tu boleh ke daripada tukar²

8 Balas

Kalau awak x boleh telan Iberet, cuba tanya nurse ada option ubat tambah darah yg lain x. X silap sy ada, Maltofer, die chewable rasa coklat (baca pengalaman mommies2 yg lain). Tp Maltofer nie awak kena beli sendiri kt pharmacy, KK x de bg ubat nie. Better tukar juga ubat tambah darah tu. Kalau stick kt obimin saja, mcm no point lah makan ubat tu sbb HB awak x naik2 kn. Try dulu Maltofer tu.

samalah ,saya pun skrg consume new obimin , walhal Haritu , doktor tukar kepada zincofer ,tapi sy xleh nk telan ,badan jadi panas ,dan mual sngt2.. now proceed teruskan consume new obimin je, disamping elakkan minum kafein, (kopi,teh,milo) .. pastu minum gulsan pati delima tu.. last checkup hritu,hb naik 10.3 kepada 10.7 , alhamdulillah..

Sy mkn obimin tp xsesuai..pening2 & nk muntah... pastu doc suggest beli iberet...mula2 nk telan tu mmg rasa besar sgt.hihihi..nk xnk kena mkn jgk utk ibu & ank.. Alhamdulillah smua ok..baby dlm kandungan pun doc ckp sihat...

Boleh nak makan maltofer, tp 3 kali sehari. Saya telan je iberet walaupun tak boleh nak tolerate. Ada la hari2 yg skip. Tak pun, makan iberet selepas makan, cuma iron absorption akan kurg sikit

Same cases, new obimin HB tak naik. Sy beli iberet, first time makan terus muntah. Sy try makan malam sebelum tido, ok alhamdulillah tak muntah.

sy mkn obimin.. tp sy amik seblm tdo. sy mmg xmkn overnight.. jarak mkn ubt dlm 2jam dgn mkn mlm. hb ok je..

sy tukar ke maltofer . mkn 2 biji . sbb sebelum ni makan obimin pun tak jalan

awk try maltofer tu . best sedap rasa coklat 😂