Demam panas boleh makan paracetamol tak?

Doc suruh makan 2 biji. Saya demam selsema Sakit tekak. Takut sgt effect baby. Ni dah 2 hari demam ??? muntah2 lgi. Tak kuat ?

19 Balas

Boleh sis. Paracetamol ubat tahan sakit paling selamat. Insyaallah. 5weeks pregnant hari tu pun sy demam. Dokter prescribed PCM. Mkn 2 biji, tapi saya makan 1 biji je alhamdulillah reda. Then minum air masak n mandi air sejuk banyak2 kali. Sbb kalau mami demam pun xelok utk janin. GWS 💕

Paracetamol biasanya 500mg sj sbb tu doc srh mkn 2biji klu dr farmasi hosp..klu dr klinik swasta 650mg..klu takut effect mkn sebiji ja dulu utk trnkn pns ja..klu lps 4jam,x brubah br mkn sebiji lg..sy sllu buat bgtu..sbb kdg mkn sebiji ja ok bdn

Paracetamol dibenarkan untuk ibu mengandung, tambahan Doktor yang prescribe. 😉 Dari sis menahan sakit, baik makan tau. Lagi kesian kat baby tengok ibu nya tak sihat.

Boleh sis... Klo doc yg bg msty die tau sis preggy...jd die bg mmg yg ibu mgandung boleh consume... Sy aritu demam..pon mkn 2 biji..doc bg..baik je sy da xmkn..

Kalau doc dah suruh makan, kenapa pulak boleh harm kat baby tu sis 😊 doc lebih tahu. Daripada sis biarkan aje diri tu sakit, laaagi la bahaya kat baby 😏

xpe mkn je.. sy doc suruh mkn 2biji jgk.. demam 39.4c.. sy mkn sebiji lepas tu rse ok trs xmkn dah.. alhamdulilah sihat 😊

Paracetamol blh ...kne byk minum air.supaya reduce pns bdn dgn cpt..bila byk kali mmbuang air kcil lg cpt pns demam turun

boleh. minum banyak air jugak. kalau boleh refer doktor kat hospital kalau tak elok2, sekarang musim virus corona.

Boleh Sgt.. Sy warded ritu doctor bg terus makan 2 biji paracetamol dari dlm wad kecemasan lagi

Boleh mkn. Sy msa second tri hritu dmm batuk teruk. Dr prescribe paracetamol,