Influenza A

Doakan anak saya sihat seperti sedia kala. Anak demam panas + jangkitan kuman di paru². Semalam petang buat ujian influenza, Allah terkejutnya mama bila keputusannya Dhia Zara positif influenza A. Bayi baru usia 5 bulan. Be aware all parents out there. Influenza sedang mengganas, tak pilih usia, tak kira siapa. Nak dijadikan cerita, emaknya, atuknya & neneknya juga positif influenza A. Sabar je lah.

Influenza A
260 Balas

Semoga baby puan cepat sembuh ye Syg... kuat & sihat2 tau... Ank sy y berusia 7 thn sekarang, tahun 2013 dia lahir, baru 23 hari dia Lahir, dia Lena Influenza A (H1N1). Masa tu, Jerebu di negeri Johor terutamanya Kota Tinggi sgt tinggi IPU nya... Baby kena kuarantin di hospital. Puan sntsa bsama baby (luangkan sekejap masa dgnnya & berkomunikasi dgnnya)... puan perlu bykkn kejut baby bg dia susu ibu byk2, sering pantau & check sendiri suhu badan baby (demam), waktu bsama baby, kita sbg ibu buat juga sendiri spt buat nap & fisioterapi utk paru2 & hidung baby by manual (terapis akan ajar). Stp pagi pula, fisioterapis akn ambil baby... sedut dr hidung & tekak baby.. sedih tengok sbb byk darah2 akan ikut sama sekali dgn kahak, lendir baby...(ini sebab tisú dlm dinding hidung, tekak & paru2 baby masih lembut... Semoga puan & baby Syg kuat & tabah hadapinya... aamiin

Kerap bg anak minum sis, jerlum kain basah selalu, paksa anak makan. sebab influenza ni agak strong jugak nak melawan..mana2 jenis virus mmg ssh nak sembuh. maybe doktor akan suggest antiviral utk bby. anak sy pun pernah dijangkiti Influenza B and parainfluenza..over 1 week berkampung di hospital.. after bby dh sehat nti, sis boleh plan utk dptkan vaksin influenza setiap tahun

As salam mommies, terima kasih pd semua yg mendoakan kesihatan anak sy. Alhamdulillah, anak sy dah discaj dari hospital semalam. Doktor suruh sambung makan ubat di rumah dan kuarantin dahulu. Syukur, demam & jangkitan kuman di paru² dah pulih. All mommies out there sy juga doakan supaya anak² mommies dilindungi dari sakit mcm ni. In shaa Allah. Aamiin.

ya allah. sama mcm baby sya dlu. tp bila cek darah, negatif influenza. cuma ada jangkitan kuman d paru2. 10 hari duduk wad. 3 hari duduk icu. smoga bby cepat sembuh kak! tabah ya kak. doa byk2

Sama mcm anak sy, 2thn 11bln +ve influenza A. Sehari lepas kena, sy pulak kena. Admit ward sampai 4 hari sbb sy pregnant 34weeks.. Mmg betul2 dugaan.. Moga anak sis cpt sembuh..

4y ago

Allahuakbar sis, betul mencabar ketahanan mental tu. Alhamdulillah, anak sy dah discaj, now continue makan ubat di rumah saja. Harap anak sembuh sepenuhnya. Thank you, mommy.

Aunty melting dengan kecomelan awak. 😍💞 Ya Allah, sembuhkanlah baby ni & lindungi la kami semua dari penyakit2 yg merbahaya. Ya Hafiz Ya Muhaimin. Aaaminnn3.

Allahu.. Kesiannya baby.. Semoga cepat sihat dan dipermudahkan urusan... Zaman sekarang ni macam2 penyakit berjangkit. Nk keluar bawak baby jalan2 pun risau..

4y ago

Itulah, tp keluar seminggu sekali je pun boleh kena juga. Itulah, kalo sakit mmg nak dtg kdg tu elak camne pun kena juga.

Semoga bby Dhia Zara, emaknya n ahli keluarga nya cepat sembuh.. klu bole share sis suspect mcm mn bole terkena sis.. bole kami2 juga berhati2... #preggy6months

Semoga cpt sihat ye baby.. Harap sgt negara kita bebas dr virus2 yg x baik... Kesian kalau ada yg kena jangkitan... Semoga kita semua dilindungi Allah...

Semoga baby cepat sembuh. Kena kuarantin dulu la baby dari jumpa orang luar. Kalau blh just ibu, ayah dan adik beradik je la dulu. Bahaya sekarang