Luka jahitan dan sembelit

Salam hi mommies. Sorry topic soalan macam TMI tapi saya nak tanya ada tak orang macam saya. Hari ni saya dah masuk dua minggu lepas bersalin. Luka jahitan pun makin lama makin kurang rasa ngilu nya. Tapi sekarang saya ada satu masalah lain iaitu sembelit. Awal awal bersalin saya hanya mengambil masa 3 hari je nak ke tandas untuk buang air besar. Lepas tu makin kerap so saya ingat saya makin pulih la tapi dua hari lepas ni saya ke toilet untuk buang air besar tapi susah sangat sangat. Rasa macam nak bersalin sekali lagi seksa nya tu. Then saya check stool saya tu ada darah. Darah nifas saya macam keluar sikit sikit je sekarang so saya confuse tu darah dari najis tu ke atau darah luka jahitan tertetas ke sebab sekarang saya dapat rasa macam jahitan saya tu ngilu. Yang part sembelit tu jangan cakap la sakit nya perut saya dengan kat bawah tu. Memang dalam toilet nangis nangis rasa macam nak bersalin lagi sekali. Huah saya stress tolong saya please #ingintahu #pleasehelp #firstbaby

16 Balas

saya lepas bersalin ,masa dkt hosp xberak...lps balik rumah terasa nk membuang xp tkut luka jahitan terbuka semula..n suruh suami beli ubat sembelit dkt farmasi utk bgi najis lembut..alhamdulillah masa membuang tu xperlu nk teran ..sebab saya bersalin forcep luka agak banyak..so mang xberani nk teran.nurse pon pesan jangan teran masa membuang bole buat luka terbuka...mana xtkut nk berak😌😂

8mo ago

mang berkesan la.najis kita jdy lembut n xgaduh teran .tmbh kalau jahit banyak lagi laa berguna ubat sembelit.saya walaupun dh 35 hari masih tkut ii nk berak tanpa ubat sembelit😂sebab jahit banyak...sereyau sikit

beli phytonatal jenama nona roguy. saya kalau mkn ubat sembelit doc bagi mmg tak jalan. lepas bersalin mmg sembelit. ckup ank pertama pngalaman sembelit smpai pitam dlm toilet. ank ke2 ke 3 sy ambil phytonatal nona roguy. bahagia hidup 😁😁😁 sy bkn amal kan jamu pun tp nona roguy tu mmg membantu betul utk sembelit saya. try la sis kalau u ok. sembelit after bersalin normal mmg mimpi ngeri 😭

8mo ago

Sis dia lembut kan najis juga eh? Ke dia senang kan untuk membuang je?

sis, mungkin time sis meneran tu ada luka dikawasan dubur @ ada buasir. Saya nasihatkan sis beli ubat enema masukkan kat kawasan dubur untuk bagi pelincir, boleh beli kat farmasi. dan beli juga minuman fiber untuk make sure najis lembut, boleh dpt kat farmasi jgk. kalau sis risau jahitan tertetas boleh minta nurse cek. sis boleh buat sitz bath untuk cpt sembuhkan luka. take care 😊

8mo ago

Thank you sis. Sitz bath tu yang air garam tu eh? Pedih tak kena luka 🫠

sepatutnya before/after bersalin, ubat sembelit kena ada. tak boleh teran kuat2. pengalaman saya sebelum ni, selepas bersalin.. saya minta ubat sembelit kat klinik. ada mommies yang lain, beli siap2 kat farmasi. nak ikut petua lain, minum air masak byk2, mkn sayur hijau dan buah. kalau da sakit sangat, betul2 nak mbuang.. ubat sembelit je penyelamat dia.

8mo ago

Saya memang makan ubat lembut kan najis dari doctor untuk 7 hari pertama tu. Tapi kita still kena ambil ke selepas dah habis dose yang doc bagi. As in kena beli kat farmasi? Untuk berapa lama kena makan ubat lembut kan najis ni?

Hai sis...mmg normal lepas bersalin akan mengalami sembelit...mcm sy sendiri, walaupun hari2 berpantang makan sayur,minum air masak tapi tetap jgk alami sembelit.so,saya syorkan sis try duphalac...sangat berkesan..najis jadi lembut tdk perlu teran utk kluarkan najis...

8mo ago

Sis tahu tak berapa banyak nak makan berapa kali sehari?

🥴 pengalaman saya.. ke klinik dan dapatkan rawatan/saranan dr. jika perlu dapatkan ubat lembutkan najis. sembelit da nak nangis.. jika ada buasir lagi la.. lebih sakit dari koyak bersalin..🥴 rasa berdenyut nak duduk pon serba tak kena.. Allahu..

sis da mkn syur/buah/ air masak byk? klu sye awal2 bsalin dlu, sye make sure da nk tberak sgt bru peg toilet.. xde la duduk tmenung lme2 dlm toilet tu.. n sye akn basahkn 'kawasan situ' dgn air..

pergi farmasi mintak ubat lembutkan najis. saya sebelum niy pon takut nak membuang sampai jadi sembelit. after minum ubat tu, terus rasa nak membuang plus taksakit area jahit.

jgn teran sis kalau nk berak. beli dekat farmasi ubat lembut najis dan sembelit. normal sebenarnya utk ibu lepas bersalin alami sembelit & najis agak keras. jgn teran ye

sis pegi farmasi minta ubat yang untuk sembelit.. ada tu.. saya masi lepas siap bersalin pun makan tu so ok.. lupa pulak nama dia apa.. bagitau je kat farmasi tu