Badan naik gatal2

Dh dekat 2 mgu badan sy naik gatal2, seluruh badan..pregnancy yg sblm2 nie xpernah pon jd mcm nie..even dh letak ubat sapu dari klinik kesihatan pon mcm x hilang..ade sape2 pernah alami pengalaman yg sama ke? Xtau nk bt mcm mne lg, xtahan sgt dh gatal n smpi xtdo lena ble wktu malam??

12 Balas

sama saya sis.. 1st preggy xkena. tp yg 2nd ritu gatal dia sampai xlena tido. gatal dekat tgn dgn kaki,badan xpulak. letak ubt gatal pon xhilg ,sampai berkudiss kaki n tgn. dekat2 bsalin da kurg gatal nya. kudis yg gatal2 punya tuu hilg sndri lepas bsalin. kena tabah laa sis. pbawakan. letak laa apa2 jenis ubt,kejap jee hilg nti gatal balik 😂

Sama saya sis. Saya baru je masuk scnd trimester tetibe kat tangan naik gatal2. Dah dekat seminggu mcm ni. Letak ubat klinik pun tak jalan 😣 sy igt ni mungkin sbb allergic makan ke atau habuk. Tp bile tgk post sis. Mungkin sama kot dgn sy. Boleh jadi pembawakan budak ke?

Pembawaan baby sis.. sy hari tu pun bgtu, smpai last2 gatal tu jadi kurap 😅 tapi lepas sebulan bersalin, hilang sendiri gatal2 tu.. mmg x tahan sbb gatal sgt. Biasa sy letak minyak kayu putih klu rasa gatal sgt 😅

Pembawaan tu sis. Sbb saya pun sama. Mcm2 ubat @ krim yg doktor bg tapi tak jalan. Bila mlm asyik nk menggaru tambah lg klu badan berpeluh lg lah menjadi2

Sy penuh satu badan sis 😭 jd buruk terus kulit. Jd hitam2 bekas gatal tu. Harap2 lps bsalin nnti hilang laa parut2 ni semua.

Pembawakan tu sis nnt hilang sendiri lepas bersalin. Sabar ya. Mana2 ibu hamil mmg akan alaminya

Same la mcm sy.. Tpi nnti lme2 hilg sndri.. Harap bersabar.. Maybe perubahan hormon.. 😉

Saya pn sama & now saya pkai sabun nie,alhamdulillah dah ok

sama la ngn kite sis tgh alami nye 😂

Don worri nnt hlg hgk tu sndrim.