Which one do you prefer?
Voice your Opinion
Giving birth at private hospital
Giving birth at government hospital

5536 respon

22 Balas

Gomen servis hrga berpatutan berbnding private makin lm makin tggi hrga tuk brsalin d sana.. kalau dlu bersalin normal ms sy kje dkt private hsptl charge tuk patient dlm 2k skrng 3k or lebih depend pd hsptl yg kita plih dan pergi..jika czer more than 10k nk kena ada dlm tgn tuk byr servis hsptl yg kita gune semasa bersalin n etc..quite costly... Tu blum lg jika ank trpkse msuk nicu..equipment yg kita gune .kos ubat yg d guna..even cotton bud pn blh cas rm1 /pcs jika kita gune also alcohol swab.. kekdg pk mcm.. small2 things jika gune bpe kali stiap treatment tu akn jdkn bil brganda.. so kne pk btl2 sblm admit dgn kalau btl2 mmpu+kaya dan duit mmg trlebih2 itu xpe .jika kita ckup2 mkn...if 10k or 20k de dlm tgn pn baik gune tuk bli brg kprluan ank pd ms akn dtg selepas d lahirkn..dr byr byk2 mcmtu dkt hsptl kekdg servis dorg pn sm je mcm gomen hsptl yg skrng.. unless kita apply vip nye blik dkt private tu ye mmg dorg akn layan setaraf vip yg lain...

Saya pilih gov. Masa anak first nak bersalin swasta tapi disebab kan doktor cakap kemungkinan baby akan kena tahan nicu lepas bersalin doktor refer ke gov hospital. So kena bersalin czer & anak kena tahan nicu 6hari. Alhamdulillah selesa je gov hospital. Saya minta duduk first class. Lepas czer nurse ada datang tukarkan pad. Pagi nurse datang lapkan badan saya dgn air suam. Makan pun boleh pilih manu.

4y ago

Anak no.1&2 MMG bersalin kat Serdang. Anak no.3 terpaksa bersalin kat kjg sebab KK refer ke kjg. Masa checkup kat hospital kjg tu saya tanye nurse. dia boleh tanye nurse kat KK. Nak pasti lagi boleh call hospital dan tanye

Mulanya saya anak 1st dan 2nd saya pilih Govt, book kelas 1. Tapi sekarang bila saya nak booking kelas melalui skim FPP Untuk bersalin bulan 9/2021 nanti, pihak Govt bagitahu skim FPP kena tangguh sampai bila2 pun tidak tahu dan tak boleh book kelas.. Kalau macam tu, terpaksa lah saya pilih Private.. Semoga saya bersalin normal dan lancar. Doakan saya ya 🙏🏻❤️

3y ago

Dekat Hospital Kerajaan, boleh direct tanya kepada Pendaftaran wad disitu ada kaunter khas untuk Skim FPP. Tapi di tempat saya di JB, dua2 Hospital Kerajaan bagitau saya yang Skim FPP telah ditangguhkan sementara sampai di beritahu kelak 😭😭..

Saya pernah bersalin sekali di hospital kerajaan, tapi 3x di hospital swasta... x ckp hospital krajaan x bagus tp cara nurse melayan patient harus di perbaiki... hope kali kelima ni ada rezki dpt bersalin di hospital swasta...

Masa nak tunggu bukaan tu, tak sanggup duduk hospital kerajaan yang kerusi besi tu. Time tu berharap sangat masuk private. Tapi kalau jadi apape problem, semua tolak government balik 😓

Kalau boleh nak ke swasta tapi kena fikir masa depan, ramai ckp kalau ada risiko still kena transfer hospital kerajaan. So kita amik FPP, insyaAllah. Doakan saya.

kerajaan..x byk kos..duit blh save ke lain tmpt.spa x teringin private,tp klo apa² jd pun private akn tolak ke gov hosp jgk kan...tp klo mampu,y not😊

kalau mmpu boleh je nak hosp swsta tp bajet pon tk iznkan.. tkpela mana ii pon janji dua ii selamat.. hosp keraajan pon tkde kurgnya..

anak first lahir di hospital gov , alhamdulillah takde ape-ape masalah.. nurse pun semua baik-baik..

We prefer government hospital for my delivery, Insha Allah