baby food 9mths ++

My daughter is hard to eat. She only eat steamed tofu so much. Is it ok for her. Need your advise please.

11 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Mommy boleh cuba makan depan anak dan ubah kedudukan dia makan. Biasanya kalau kita makan, anak akan ada rasa nak makan sekali. Same goes to my daughter. Boleh bg makan sikit2 tapi kerap. Kalau sebelum ni dia makan dalam baby chair, cuba dudukkan dia kat bawah pulak. Nak tumbuh gigi pun salah satu punca baby taknak makan. Kerapkan bagi dia makanan teething yg sesuai. Bg yg sejuk2 untuk dia gigit pun okay, nnt dia rasa selesa 😊👍🏻

Baca lagi
5mo ago

Saya pon buat mcm tu sekali...mmg dia jealous habis..saya bagi bubur..kena tambah 2 kali sbb x cukup 🤣

baby saya pun susah nak makan and makan sikit je. saya cuba bagi 4x sehari (pagi tu snack buah) tgh hari nasi & sayur & lauk, petang snack, malam nasi balik. dia makan pun 2 sudu kecik saiz baby je. susah betul nak bagi makan gigi pun takde tumbuh lagi dah 9bln tapi excited nak berjalan nampak gayanya

Baca lagi

Anak sy pn cmtu gk skrg,sblm ni xde lgsg mslh mkn,dr smlm xnk mkn ape2 ..rsenye mgkn gusi dia nk tumbuh gigi lg sbb air liur dia meleleh blk and suka gigit barang2..btw,ank sy 9bulan and 4 batang gigi dh

2mo ago

anak sy sebatang gigi pn xtumbuh lg, tp mcm nk dpt kaki dlu haha

TapFluencer

A long ago question, I like to respond. If just tofu only, she got only protein. We have to prepare for a complete nutrien for our child; carbohydrates sources , vegetable, fruits.

cube buat resepi sy buat ni tahu tahu telur isi ayam telor 1 biji carrots ( x kesah sayur ap nk letak) daun sup *bland kan smua tu dn kukus. lepas sejuk potong dn goreng.

Baca lagi
Super Mum

try to make her food more colourful.. tofu is protein but need to give baby vegetable and fruits also

same goes to my daughter. dowan to eat smushy food. all nak keras keras.

anak sy plak sgt suka makan.. bg je apa mesti xtolak esok ngam 9 bulan usianya 🥰

hai ada resepi tak steamed tofu? Apa tofu yang sis pakai?

Bole mkn nasi dah ke?