baby food 9mths ++

My daughter is hard to eat. She only eat steamed tofu so much. Is it ok for her. Need your advise please.

14 Balas

Mommy boleh cuba makan depan anak dan ubah kedudukan dia makan. Biasanya kalau kita makan, anak akan ada rasa nak makan sekali. Same goes to my daughter. Boleh bg makan sikit2 tapi kerap. Kalau sebelum ni dia makan dalam baby chair, cuba dudukkan dia kat bawah pulak. Nak tumbuh gigi pun salah satu punca baby taknak makan. Kerapkan bagi dia makanan teething yg sesuai. Bg yg sejuk2 untuk dia gigit pun okay, nnt dia rasa selesa 😊👍🏻

2y ago

Saya pon buat mcm tu sekali...mmg dia jealous habis..saya bagi bubur..kena tambah 2 kali sbb x cukup 🤣

baby saya pun susah nak makan and makan sikit je. saya cuba bagi 4x sehari (pagi tu snack buah) tgh hari nasi & sayur & lauk, petang snack, malam nasi balik. dia makan pun 2 sudu kecik saiz baby je. susah betul nak bagi makan gigi pun takde tumbuh lagi dah 9bln tapi excited nak berjalan nampak gayanya

4mo ago

sama la dengan anak saya. dah 9 bulan 17 hari juga ni

ubah cara masak..kalau sebelum ni xde tumis2..buat tumis plak. kalau xjalan jugak kasarkan lagi bubur dia..ada bby dia xnk lembik2 dah. kalau baby nk tumbuh gigi..cuba buat finger food.. dalam finger food campur la nasi sayur n protein. search je resepi..kne cuba pelbagai cara sampai anak mau makan.

Anak sy pn cmtu gk skrg,sblm ni xde lgsg mslh mkn,dr smlm xnk mkn ape2 ..rsenye mgkn gusi dia nk tumbuh gigi lg sbb air liur dia meleleh blk and suka gigit barang2..btw,ank sy 9bulan and 4 batang gigi dh

1y ago

anak sy sebatang gigi pn xtumbuh lg, tp mcm nk dpt kaki dlu haha

cube buat resepi sy buat ni tahu tahu telur isi ayam telor 1 biji carrots ( x kesah sayur ap nk letak) daun sup *bland kan smua tu dn kukus. lepas sejuk potong dn goreng.

5mo ago

boleh try ni... TQ for the recipe

A long ago question, I like to respond. If just tofu only, she got only protein. We have to prepare for a complete nutrien for our child; carbohydrates sources , vegetable, fruits.

Anak sy x makan yg keras2 lagi, nasi bubur pun sy masih blender kasar.. sy pelbagaikan bubur tiap hari PLUS letak evoo baru nampak dia selera makan.. mungkin setiap anak lain2

try to make her food more colourful.. tofu is protein but need to give baby vegetable and fruits also

same goes to my daughter. dowan to eat smushy food. all nak keras keras.

anak sy plak sgt suka makan.. bg je apa mesti xtolak esok ngam 9 bulan usianya 🥰