Anak susah tidur

My daughter is 16months old. Susah betul nak tido malam sekarang. Kdg2 sampai menangis teruk bila suruh tidur. Kenapa eh? Before ni ok je

2 Balas

dia ada terlebih nap ke waktu siang? ada Screen time sebelum tidur? Aktiviti bermain dia cukup ke petang tu? anak saya sebaya anak puan. Nap dia skrg sekali je pada waktu siang, klau dua kali nap dia mmg susah nak tidur malam. sbb dia dah besar. dah boleh berjaga 6 jam straight. kiranya klau dia bngun pagi pkul 8, pukul 2 mesti nap.. pastu bangun nap pkul 3.30 mcm tu... klau petang dia buat bnyk aktiviti, main cukup2, sebelum pukul 9 mesti dah tidur. Klau petang tu hujan, dia tak bnyk aktiviti, pkul 9.30 lah baru dia mula ngantuk. Pada saya, kena alert wake up window anak. Berapa jam anak mampu berjaga. so kita boleh adjust waktu tidur malam dia.. pastikan tidur dia cukup 11-14 jam sehari termasuk nap. Baru mudah nak atur waktu tidur dia. saya buat mcm ni utk dua2 anak. Alhamdulillah, mmg teratur waktu tidur... Klau terganggu waktu tidur masa balik kampung berkumpul ramai2 tu, makan masa sehari dua je klau nak baiki balik waktu tidur dia.

1y ago

oohh... baru sihat demam. Patut lah lain😅 moga cepat2 pulih

terlebih nap time siang ke