Usia kandung tak sama dengan LMP

Dating scan hari ni. Kalau ikut LMP sy dah 6 weeks lbh tp bila scan dr ckp size dlm 5 weeks 3 days. Another 2 weeks lagi appointment utk next scan. Dr ckp it should be ok sb x lari jauh tp sb kecik lg so belum dpt decide lg. Ade kes baby x membesar tp too early utk decide. Takut sgt 😢 Apepon td dah nampak di ultrasound heartbeat baby. Alhamdulillah ya Allah. Doakan my first baby ni membesar sihat di dlm rahim saya ni.

Usia kandung tak sama dengan LMP
17 Balas

period regular x? since hearbeat baby da denga ok je. yg pnting bby sihat. tntg usia bby mmg pnting jg.sbb ia brkaitan edd. tp xprlu risau..next scan akn tntukn lg tepat. lmp tu sbg rjukn je..sbb kta sdri xtau bla wktu ttp baby trjd(ovulasi. klu ikotkn 5w3 d dgn 6w xjauh beza. jd jgn rsau sgt okeyyy.

in Shaa Allah xde ape tu sis. Saya dulu pun mcm sis, EDD xikut dari tarikh last period. 2minggu lmbt mcm tu. Doc saya buat 3x scan baru boleh sahkan EDD yg betul sbb xikut tarikh last period. Alhamdulillah, masa tu semua ok. baby pun mbesar ikut perkembangan yg sepatutnya. Baby lahir 38weeks sbb czer and berat 3.36kg.

kes sy plak, bile scan nmpak besar... kalu ikut kiraan sy dgn scan dekat klinik beza 2 minggu.. tp doc ckp jarak x jauh sgt.. so okay... sy smpai 4 kali scan baru doc confrimkan kan due date saye... skrg ni continue mkn vitamin doc bg je...

4y ago

sama la mcm sama

Sy pun mcm ni. Spatutnya hari pegi scan tu dah 8w1day tp bila scan saiz baby tunjuk 7w6d. Xjauh beza la tp dr sruh dtg 2 mggu lg nak confirmkn edd. Smoga baby kta smua dilindungi dan membesar dengan sihat🥰

tawakal saja sis yakin saja yg beby dlam ok mcm sya. jga doktr ckap bbey tdk berkmbang sbb sya bru 7 minggu mcm mna mo di nmpk detak jtung tp sya berdoa sjaa semoga kndugan saja dlam k,adaan normal

Sy masa mula2 mcm ni juga... Lari dari tarikh.. Mcm kecil kata doc.. Next 2 weeks scan semula dah ok saiz.. Mungkin awal lg tu.. Fikir yg positif ya.. Berdoa agar semuanya ok..

Sama laa kita scan baby da tunjuk da 12w6 day..ikut LMP baru masuk 12w..okay jeee tak jaoh beza..as long baby sihat & membesar dengan baik..first baby jugak ni..

masa bulan 1 ritu pon saya macam ni. base on kira ikut period 😂 rupanya, kiraan awal sebulan. bukan 9 minggu tpi 6 minggu 😂🤣😂🤣

Saya ikut lmp dah 13w tp ikut scan baru 8w. Kena repeat scan lg 4 minggu. Harap2 semuanya akan okay.

12mo ago

Apa perkembangan sis selepas scan tu? Berkembang seperti sepatutnya? Sebab saya pun tadi beza jauh sangat..

its ok puan...myb lmbt prsenyawaan..keep track ngn pmakanan sihat...folic acid jgn missed..