Kenapa Bayi Songsang? Ini Yang Parent Perlu Tahu!

Dalam sepanjang kehamilan, terdapat ruang yang mencukupi dalam rahim untuk bayi (janin) untuk menukar kedudukan/ posisi. Kebanyakan kedudukan kepala bayi di bawah menjelang minggu ke-36. Ini adalah kedudukan bayi untuk dilahirkan normal dan selamat. Kedudukan kepala bayi masih di atas boleh dikatakan kedudukan bayi songsang.Terdapat kira-kira 4/100 kelahiran, bayi tidak boleh memusingkan kepala semula jadi dalam lewat kehamilan. Jika kedudukan bayi sangsang biasanya pembedahan cesarean dilakukan. Daripada jumlah ini, lebih kurang 3 peratus kehamilan bayi dalam kedudukan songsang (breech) iaitu di mana kepada di atas dan punggung bayi terletak di bahagian bawah. Bayi juga boleh dalam kedudukan melintang (transverse) ataupun kedudukan serong (oblique). Jom baca sebab lain kenapa boleh berlakunya keadaan bayi songsang. *NOTA : LIKE & IKUT POST INI sebagai rujukan masa hadapan.

Kenapa Bayi Songsang? Ini Yang Parent Perlu Tahu!
5 Balas

saya 5 smua songsang..yg sulong lahir kaki dulu..yg lain smua dktr pusingkan..alhamdulillah normal smuanya.

2y ago

Ohh boleh buat d private juga ye.. Ok puan Terima kasih atas perkongsian puan. Just suka baca pglmn org kan. Doakan sy dan baby sihat, selamat lahir smua ye. InsyaAllah baby ke 3 ni lahir pd Okt nanti. Alhamdulillah yg abg2 normal smuanya. Doakan mudah semua urusan saya ye puan. 🤲☺️

ank prtama sy songsang..tp syukur sy x czer..Sy brnak normal..Bontot dlu kluar.. Smoga anak ke-2 sy ni normal..

❤️ saya juga penah mengalaminya ..mcm sy dlu doktor akan lakukan ecv terlebih dahulu sblm bersalin .

1y ago

sy dlu bersalin czer 34minggu.. sbb alami pp type 3 😉✌🏻

👍🏻tq min sharing info❤️ mcm sy dlu anak songsang melintang dan juga mengalami uri bwh type 3

👍👍👍