Masa sesuai untuk check doktor

Dah seminggu lebih tak haid. Bila 3x buat upt, tiga2 keluar result positive. Tp mcm baru lagi. Bila waktu yg sesuai utk jumpa doktor ya? Patut pergi klinik kerajaan / swasta?

4 Balas
Expert

Hi🤗 tahniah atas kehamilan anda. Pn Eira boleh check seawal 6 minggu hamil (6 minggu dikira drpd tarikh hari pertama haid terakhir Pn - so jika hari pertama haid terakhir ialah 13/4/2021, usia kandungan sekarang ialah 5 minggu 2 hari) menggunakan transvaginal scan, jika haid regular. Jika haid tak regular, ada kemungkinan umur kehamilan itu tidak tepat maka tak nampak lagi masa scan. Jika tunggu sehingga 8 minggu, possibility untuk nampak tu lagi tinggi. Boleh pergi 1. Klinik Kesihatan Ibu dan Anak - slalu walk in, lepas tu Pn akan diberi tarikh utk scan lebih kurang 12 minggu hamil 2. Klinik swasta - jika ada fasiliti scan , boleh scan terus 3. Hospital swasta - scan terus, jika tidak dpt dilihat melalui scan melalui perut , scan melalui faraj akan dilakukan. Harap ini membantu😊

sya prgi swasta dulu sbb 1st pgalaman xthu brapa week...trus scan dn dpt result brapa week..😅 rpnya dh dua bulan..klau p klinik ibu dn ank kerajaan tmpt sya la, untk awal2 ni dia book appointmnt lgi...minta kta prgi klinik 1malaysia untk procees air kncing, scan dn dptkan gmbr scan...lps tu bru tnggu appointmnt tdi untk buka buku pink😰😰 jdi lebih easy, prgi scan swasta dlu lps tu buka buku.

2y ago

Tu la kalau pakai upt je pi klinik kesihatan kena book next appointment lagi. Kalau kita dah betul2 confirm pregnant n cek di swasta. Boleh terus book untuk bukak buku pink kan? Kira takyah nak dua kali keje. Sebab susah sikit nak mintak keluar waktu bekerja.

Utk musim covid ni kena check up 10weeks ke ats. Kena buat appointment dlu, call klinik/hospital berdekatan

8w ke ats sis dan tpulg mne2 klnk pon leh sis g