Cucu sulung

Dah 6 tahun kahwin , xde rezeki nak ada anak lagi. Baru ni adik ipar dapat anak, mentua punya sukaa smpai facebook dok canang sukanya sbb dpt cucu sulong..Allah remukknya hatii..

26 Balas

Kuatkan hati.. Semoga Allah selalu permudahkan urusan sis atas kesabaran sis. Usah dihiraukan sgt sikap mertua tu, nanti memakan diri. Biarlah dia mahu bergembira, itu bahagiannya... InsyaAllah ada bahagian kita nanti. Yg penting sis terus istiqamah utk berlapang dada. Apa yg sis boleh ambil pengajaran di sini, kalau kita dikurniakan Allah nanti rezeki yg lebih, kebahagiaan, kelebihan yg baru jgnlah ditunjuk-tunjuk ditayang-tayang, berpada-padalah dlm bergembira agar tiada hati yg terluka. Mgkin Allah nk ajar kita jadi kita hambaNya yg punyai naluri & bertimbang rasa. Sy nak masuk tahun ke-6 juga sis bru direzekikan mgandung. Ujian Allah tu besar hikmahnya dan ada kebaikkannya. Kerana hikmahnya kini kami sarat dgn ilmu pregnancy, ilmu parenting, sudah ada kewangan kukuh utk mnjadi surirumah sepenuh masa, bersalin swasta, ambil pakej berpantang sendiri & InsyaAllah x mnyusahkan kekuarga terutamanya ibu bapa sy lg. Kerana sy bayangkan 6 tahun dahulu klu sy mengandung pasti kami suami isteri tertekan krn masih hidup melarat dgn hidup berpindah randah sbb menyewa, kerja sampai lewat mlm nk bayar itu ini, malah x dpt menyediakan sgla kemudahan... takut2 berhutang budi dgn keluarga utk jaga anak2. Sungguh Allah itu maha baik sis. Dia tahu apa yg terbaik utk sis. Percayalah dgn hikmah ketentuan. Usah bersedih dgn apa org kata, meskipun dari orang-orang yg kita sayang mcm mertua & adik2, mungkin mereka belum mengerti... Yg penting kita perbaiki diri, kuatkan hati sendiri.

Saya kahwin dlu, kakak ipar kahwin kemudian tapi kkak ipar pregnant dlu..adalah terasa sikit sebab mcm mentua dah lain dah layan sye..i feel u sis..tp sye lama2 okay je sebab memang tu rezeki dia and jgn stop berdoa, mungkin Allah dah rancangkan yg terbaik..3 bulan lepas tu sye pula pregnant Alhamdulillah..ngam2 waktu tu baru habis study..Allah tak beri pada masa kita nak tapi Allah akan berikan pada masa yang tepat ☺️ yg bestnya baby boy..mentua nk boy tp kakak ipar dpt girl..so terubat kesedihan sikit dlu heheeh

Berlapang dada sis walaupun hati sedih.. tak salah mentua rasa happy. Siapa tak happy dapat cucu pertama.. tak kisah lah siapa kawin dulu atau siapa dapat anak dulu.. rezeki Tuhan yg tentukan.. tapi tak bermakna bila orang lain dapat rezeki dulu, kita tak boleh tumpang happy.. rezeki kita pasti akan tiba juga nanti.

Normal sis... sbb cucu sulung kan. Rasa gembira baru merasa dpt cucu. Jgn sedih2, ada hikmah Allah xbg lg kat sis. Mmg rasa sedih bila tau org lain dh ada isi dulu, wlaupon kita yg kawen awal. Itu rezeki dia, mungkin ada ujian lain buat dia. Kita blom direzekikan anak, Allah bg rezeki lain yg org lain xada. Smoga sis cpt2 pregnant. InsyaAllah kalau btambah cucu nanti mertua pn lg gembira

biasa la siapa x happy dpt cucu pertama kan.. biarkan je sis.. anggap yg baik2 saja.. dia x berniat pun nak sakitkan hati siapa2... sis usaha doa n tawakal.. redha.. insyallah pasti ada rezeki.. kwn sy dulu sama juga 10 tahun kawin xde anak.. dia try jamu moden alhamdulillah dpt juga dia mengandung.. skg anak 2 dah.. usaha je..

Sy pula masa tak ad anak mak mentua tak suka sngt ad je cari slh sy, dkt 1 tahun 5 bulan baru sy dapat anak skrg ad anak sy skrg da 4 bulan anak pertama ni, masa pantang mak mentua yg jaga semua dia buat.. Dia bekas bidan.. Sy duduk diam je.. lps tu bila balik kg asyik dia suruh sy mengandung je lagi..

Banyak berdoa. Sis dan hubby perlu usaha gak. Try guna teknik letak bantal bawah punggung sis sewaktu suami masukkan Mr. P dalam Miss V sis. Jangan kencing atau cuci sejurus suami pancut dalam Miss V sis. Ini je kaedah yg i guna sebelum ini.

Sis, banyakkan bertenang dan jangan stress. Bila kita sedih fikirkan anak, tu pun boleh buat kita susah nak lekat. Fikirkan segala rezeki dan nikmat yg sis dah dapat. InsyaAllah mudah-mudahan pasti sis pun ada rezeki anak.

sabar sis....sy ni 14 tahun menunggu br la ada rezeki tahun ni...punyala sabar sy menunggu dgn mcm2 kata org sy dgr....alhamdullilah...tak putus doa sy sis...semoga sis pun diberi rezeki nanti....sabar itu indah..

sis kena usaha selalu dan buat pada waktu awk subur tau , InshaAllah dengan izin Allah mesti Allah bagi awk rezeki ya.. jgn down semua tu Allah yg tentukan kita hanya mampu merancang je kan kan 😊