Nenek suka bandingkan cucu

Actually, i dgn adik ipar i bersalin pada date yg lebih kurang sama. Jadi ank kami pun jarak umur brpe minggu je. Hmm mak mertua i ni suka bandingkan cucu. kulit cucu yg tu mcm ni. cucu yg ni mcm ni. apa yg adik ipar i beli utk ank dia. Dia sibuk tanya i tak beli mcm tu jgak ke bla bla bla.. Lps tu dia mcm jeles klau ank i terlebih sikit dari segi apa2 pun lah. Peliklah. Cucu dia semua tu kan darah daging dia jugak. Knpe nak ada perangai mcm tu. Cucu ni kena lebih. Cucu ni tak boleh lebih. Dengki sgt kenapa ntah

10 Balas

Mmg ada org tua cmtuh.. mak I sndri akn compare ank2 I sbb dia lebih syg yg sulung, yg no 2 n 3 dia cm xbpe suka.. lg klau dak2 pkai pmpes, dia geli nk dkung.. pastu suka compare ank ug sulung cerah, kulit putih xcm adk2 dia.. pelik npe dia kne wt cmtuh.. I xsuka coz nnti dia rsa bgge kt adk2 dia, pdahal i kt umah xpnah mention pun benda2 tuh.. nenek dia lak g ckp.. ank2 abg I pun sme, dia slalu tnye npe muka cm abg bkn, cm bini dia pun bkn.. x ke kcik hati org tuh dgr.. haihhh xg umah dia pun xpe lah.. 🤪🤪

Betul2 saya punya mertua pun macam ni. And lagi saya pelik anak saya ni Cucu yang saya lahirkan ni pun dari anak lelaki dia juga🤣 tapi kasih sayang dia tu xsama rata pada cucu. Kami ni duduk jauh. Anak perempuan dia duduk area umah dia. Jadi hari2 jumpa cucu tu... patut time kami balik layan la anak saya pula.. ini tak asyik sebut pasal cucu dari anak perempuan dia jer😅 anak saya xboleh pegang apa2 mainan pun kat rumah tu. saya pun xfaham kenapa macam tu. sedih saya tengok anak saya dilayan macam tu🥲

10mo ago

Sama lah sis keadaan kita . Tapi saya tak ke tahap barang tak boleh pegang . Cucu sana buat Anak saya , anak saya punca dia stress . Mertua kata 🤣. Last last dia cakap saya tak reti jaga anak 🤣.

Memang ada sis mertua jenis macam ni. Lantakkan dia lah sis. Kita yang lahirkan anak kita. Kita yang rasa sakit semua tu. Apa orang nak kata lantakkan je sis. Pekakkan telinga. Sangat tak suka bila ada mertua atau nenek yang jenis perangai macam ni. Dah macam pilih kasih pula. Kadang tak tau apa punca. Apa pun sis banyk bersabar ya. Tumpukan perhatian pda anak dan suami sis saja. Jangan dengar kata-kata negatif dari orang lain. Semoga sis sekeluarga bahagia selalu 🥰

saya kalau gini gaya. saya memang abaikan je. Sebab penat nak ngadap org gitu. kekadang rasa mcm annoying betol. hahahaha.. Sebab kita sendiri tau perasaan dibanding banding kan itu amatlah memedihkan. jadi kalau jadi pada anak. saya akan lebih fikir perasaan anak anak. yelah manusia kita tak boleh ubah. kita lah yg perlu kuat semangat utk circle kita. dorg buat gitu. kita just keep in circle. anak2 & suami kita. bahagia kita yg cipta.

fakta : Mertua tiada career, tidak pernah rasa pressure dari orang atasan. #maybe ayah mertua sedikit yg annoying sbb setiap hari kena pressure dengan orang atasan. solution : tiada solution, kalau beritahu, mertua tetap tak pernah ada pengalaman pressure. solution terpaksa : jauhkan diri supaya mental kita sendiri stabil lebih utama. tapi tetap ziarah 15 minit (elak cakap panjang2) tapi kerap (elak mertua lebih buruk sangka)

Ibu saya pun sama, dari saya kecil suka bandingkan saya dengan kakak & adik perempuan. Saya serba kekurangan dari segi rupa paras & warna kulit berbanding adik beradik lain. Bila dah ada cucu, dia suka bandingkan cucu pula. Anak saudara saya masih kecil, jadi saya memahami perasan adik ipar perempuan saya bila ibu saya suka bandingkan anak dia dan anak adik kandung saya 😢

banding kan dia pulak ngan nenek lain..baru dia rasa..😂😂

2y ago

trus nenek brubah

syukur mentua sy x mcm tu ...

org tua yg kolot mmg mcmtu

Biasa la tu