Week 17

Dah 17 minggu tapi bila makan nasi atau sayur mesti muntah tp kalau makan selain tu tak muntah pulak. Normal ke tu ?

25 Balas

Normal je, sy dulu anak kedua xde alahan dari first.. Tapi 6 ke 7 bulan baru sy ada alahan.. X boleh bau nasi Lagi-lagi yg sdg di tenak 😂 menusuk.. So x boleh mkn, nasib baik jumpa jln.. Colonel Rice kfc menyelamatkan..so, hari² la sy beli kfc😅.. Kandungan kali ini pun sy belum ada alahan tapi risau jadi PD bulan² seterusnya seperti anak kedua.. Harap² xdela.. Huhu.. Apapun semoga dipermudahkan sis.. Mkn la yg tekak sis boleh terima, mcm sy masa anak first dulu.. Byk mkn buah je.. Buah kesukaan PD masa tu buah longan & rambutan, ada 2 tu je pun sy dah kenyang 😂

normal tu. saya x boleh mkan nasi sis asal makan keluar semua smpai pedih tekak dibuat nya.telur dlu fav skrg nak mkn tlur pun rasa nak muntah wkwkwkkwk sayur buah lauk2 smua makan. saya more to western food and mkn mee2 je. mee sgala jnis mee utk gnti nasi. ehehhehehe

normal kot sis... sy mase 1st trimester xde alahan... masuk 2nd trimester, minum air kosong pon loya.... biase pagi minum susu... ni da xminum sbb muntah semula.... tp kalau makan nasi xpulak muntah... pelik... baby suka nasi kot... tu yg gdm 😆😆😆

2y ago

sama la dgn sy ank first.. masuk 2nd trimester x blh telan air kosong, minum jd nk muntah.. klu minum air manis laju je leh telan 😅 sblm ngandung air kosong peneman, air manis jrg minum, klu minum pn time terasa nk minum je.. tp klu bab mkn smua leh telan lak 🤭

normal tu sis sy da rujuk klinik hahahah biasa lakan bby first heehehe sy pun 17w jugak yg pelik ny saya sis xmakan ayam 😂pembawaan baby ni pelik2 pdhal favourite sy tu sis ayam🤣

1y ago

Sama saya. Dari awal sampai sekarang ayam n telur memang takleh makan n pandang

tgk rata rata jawapan kt cnie 17w ni jenis semua kurg makan nasik . so nmpk nyee mmg cenggitu laa kot klu 17w ni kan 😂 sbb same jgk tak mkn nasik . mkn bile da lame sgt ase tak mkn nasik je 😂 lain lain mee bihun western gitu je

sama saya , nsi langsng xblh mkn..pdhal lpr terketar2..bila buka nsi...bau muntah..setiap pgi saya cuba untuk mkn nsi..tapi ushanya ttp sma..gagal😭..akhirnya..setiap pagi smpai mlm..sya mkn buah jer..atau mknan berkuah...tu ja sya lalu mkn

samalah sis , saya dri 4w pregnant smpai 17w ni xboleh nk sumbat nasi n sayur . nasi tu ade lah tp dlm kuantiti yg sikit . kalau sayur bau sayur pun saya nk muntah. normal tu

3y ago

Sama macam sy sis.. Sy sebelum ni pengemar sayur.. Tp start 4 week sampai 17 weekk kurang sgt mbil syur

Saya pon dh 17w tak brape bleh mkn nasik.. Terutama nasik putih.. Bygkan nasik putih pon rse nk muntah.. Sayur pon kurang.. Susu putih pon kurang.. Kdg2 minum air susu coklat..

tak semua org tu sme. .ada yg selera nak mkn nasi. .ada yg tak. .pembawakan tu. .ada tu lgsg tk boleh nk msuk apa. .cume mnum susu je

alhamdulillah alahan sy makin berkurang,, kalau yg masih alahan tu, normal,, sbb ada je yg smpai 9 bulan masih lagi alahan..