Loya Ketika Mengandung

Cuba buat sendiri minuman teh halia dengan mendidihkan kepingan halia segar, yang tentunya bebas kafein dan selamat diminum ? Ibu-ibu ada tips lain tak? Jom kongsi sama!

Loya Ketika Mengandung
24 Balas

Kalau bagi saya xde petua la. Sebab masa saya alahan teruk sampai masuk hospital 4 hari. Macam2 petua saya ikut. Semua tak jalan. Cuma mampu bersabar, baring mcm mayat hidup. Makan minum pun susah asyik keluar balik semuanya. Sampai mak cakap teruk sgt alahan saya ni. X macam dia dulu2. Berat badan drop habis sampai bdan jadi cam papan je. Hehe. Masuk 4 bulan keatas baru la okay. Skg 5 bulan still mual2 . Alhamdulillah berat badan naik la 2 kilo.

4y ago

sy pun dah 5 bulan jgak n masih ada alahan teruk..tp sy kne paksa diri sy makan n minum kalau x,sendiri yg sakit n baby pun lapar..my mom ckp sy punya alahan time pregnant ni sama mcm dy masa pregnantkn sy dulu..9 bulan tu la my mom punya alahan sampai x makan nasi n lauk lain..just mkn buah2 je..risau pulak sy kalau sy jd mcm tu..

pernah cuba buat haritu .. seksa nyeee nak minum .. pastu tak buat dah .. asal nak muntah , muntah je .. normal kn pregnant ade morning sickness , loya .. layan kn aje moment ni .. ade dkter bagi ubat muntah tetap muntah .. info kata bagus kalau muntah ni , tu tanda kesayangan membesar dalam perut 😁💕

kalau mabuk atau loya nak hilangkan minum air sebanyak mungkin , xkisah lah air manis atau air kosong ...sbb kalau kita morning sickness air kencing akan warna kekuningan nak oren tu dah boleh amalkan minum air sampai kencing jadi putih jernih..insyallah mabuk atau loya akan hilang serta merta ...

Hahhaa..sy kalau asyik loya sy bercakap2 ngn baby smbil pegang perut...😅ada masa menjadi,,muntah sikit2 je / xjadi muntah..ada masa xjadi..muntah sampai tahap2 akhir yg pahit tu keluar baru boleh stop.😅 Sabar je..makan,minom apa je yg boleh.🤭

slalu mkn buah delima, minum horlicks cmpur nestum@ oat sblm breakfast. Elak minum susu smasa perut kosong..krg susu bgaduh dgn asid perut, muntah hbis kluar. ni psl sy punya bdn..bdn org xthu la apa yg serasi dan xserasi.

Suami sy selalu buatkan untuk sy. Tapi dia tak didihkan halia tu pun. Cuma masukkan hirisan halia & lemon ke dlm botol air berisi air panas. Bawak ke ofis, hehe.

Petua dia, banyakkan sabar. Masuk second trimester ada rezeki, hilanglah sickness tu. Mabuk nak makan macam macam pula nanti

4y ago

Betul tu nak telan mcm2 pun, ada org still mual. Doc bg ubat tahan mual/muntah kalau nak mual tetap akan mual. Ibu mengandung ni mmg tak boleh jangka.

Sy jenis kena isi perut cpt2. Lps mkn baru kurang mual loya. Tp mknn tu agak susa jgk nk pilih sbb nasi mmg tak lalu.

4y ago

Kan. Diri sendiri pon tak tawu tekak nak makan ape. Bertabah lah

Saya makan buah oren atau epal. Buah ni dapat mengurangkan mual. Justeru dpt isi nutrisi baik kpda ibu dan bayi.

kalu saye minun jus oren lagi loya n mntah jus laen xpe..nasi mmg xbuleh lngsung selalu mkn roti je