kolik

Colic ni sejenis perangai normal utk semua bayi ke? Memang normal ke bayi akan lalui fasa colic

2 Balas

Baby sy pun kena colic smpi 2 bln ++.. Mmg kena byk bersabar time fasa tu ( walo sy pun nangis sama hee).. Sy usaha mcm2 bawa jmpa pakar kanak2.. Doc bg dentinox n gaviscon.. Nmpk la kurang sikit.. Then since susu campur doc suggest susu fm frisolac comfort or yg gentleease.. Alhamdulillah skrg happy baby happy mommy da

5y ago

Wktu bb nangis2 tu, sy gilir2 la dukung dodoikan dgn hb, mak n kak ipar yg tgl serumah. Letak minyak (mcm2 jenis minyak try tiap kali org rekemen msti beli).. Pastu mak sy pun gosok iron kain batik yg da lipat then balut perut bb.. Tuam sntiasa perut n blkg yer dgn tuam bb.. Wat la smpi bb tertido dlm dukung.. Huu.. Hjg mgu, kakak sy dtg tlg jaga bb siang spya sy n mak bole tido.. Kalau ubatan, mmg usaha bg gripe water, dentinox n gaviscon (dr klinik pakar).. Susu fm bg frisolac comfort n enfalac gentleease (tukar sbb susah jmpa frisolac comfort).. Semoga urusan awk dipermudahkanNya ok.. Inshaa Allah semua akan baik2..

Saya baca pun susah nak detect colic tu . Susah nak nampak . Tapi saya tengok macam anak saya tak de pun

5y ago

Susu cukup tak ? Sapu minyak ? Kesiannya . Baby memang tak tahan kalau sakit perut , tu yang dia akan meragam sangat .