Anak xnk mnyusu botol

Cmna nk buat bg anak nk hisap susu guna botol...sy dh nk kerja tp anak tolak puting botol, sy x guna susu formula....guna susu badan jgk.....dh mcm2 jenis puting sy guna...tetap xnk...sanggup x mnum smpai trtdo

1 Balas

Tips saya: (saya mulakan lepas 30 hari selepas bayi dh betul2 pandai melekap dgn betul di dada.. baby dh mahir menghisap, jgn mulakan terlalu awal) Mula², sy beli byk jenis puting.. sy beli pupici wideneck, slimneck dan tommee tippee, tp selepas try n error sy perasan baby sy dpt hisap smpai habis yg puting pupici slimneck.. Ini cara sy: Minggu pertama 1. Sebelum bg susu dekat dada, masuk dulu dalam botol dalam ½oz atau 1oz. Baby habiskan tu, baru bg dada sampai puas. Ni supaya dia dpt biasakan dgn puting botol terlebih dahulu. Minggu kedua: 1. Sy isi kan 2oz per feeding. Utk siang hari sahaja sy selang seli dada dan botol.. cthnya jam 8pg dada, 10pg botol, 12tgh dada, 2ptg botol, 4 ptg dada, 6 ptg botol. Bila waktu malam, sy fully direct feed dada shj.. (waktu selang dgn botol tu sy pam dulu masuk botol baru bg) Minggu ketiga: 1. Siang hari sahaja botol dlm pukul 8-4 ptg, then lepas tu spnjg malam fully direct feed.. (saya pam masuk botol siap2 sebelum bagi). Kdg2 ajar yg dekat chiller atau freezee utk baby biasakn diri dgn susu dr chiller/freezer. Yg fresh masuk plastic storage simpan. Buat 3oz per feeding. Bila baby dh mula letak di pgasuh, sy letak 3oz per feeding (2jam sekali) sampai skrg dh 9 bulan cuma skrg dia dh mkn jd dh gap lebih sikit masa perfeeding. p/s: cari puting yg bila hisap je baru keluar. Supaya sama mcm puting ibu. Semoga berjaya

3y ago

oo...tq...stkat la x bli lg la puting pupici..bru bli puting doktor baby..x try bg kt anak lg