4 minggu, bulan 2 dtg scan

Check pagi tadi naik 2 line. P klinik sahkan. 4 minggu dah. Awal bulan 2 kena dtg scan sebab dr kata nak scan awal2 tak nampak. Ada yg macam ni tak? Korang scan minggu ke berapa? Sebelum scan lagi sekali korang buat test upt lagi sekali tak mptom2 sy rasa pening2, pagi2 mual, payudara tegang sakit sgt. #ttc8tahun

4 minggu, bulan 2 dtg scan
39 Balas

Alhamdulillah sis tahniah. Jaga pemakanan & jaga diri.. Masa sy 1st scan pd 6w belum nmpk heartbeat... Doc kata awal sgt.. Suh datang nnt masa 8-10w. Sy sampai minggu ke-8 setiap 3 hari mesti test Upt utk pantau... Sampai hati rasa lega sbb tgok bhgian perut mkin buncit baru sy stop upt.. Sy tggu 10w bru scan semula & terus pergi ke KK utk buka buku. Sementara tggu next scan takecare/takerest ye sis..

2y ago

Tulah sy plan tunggu 8 weeks baru nak g klinik pula scan. Ok inshaallah samalah sis pun take care ok. Semoga sihat2 baik2 kandungan kita semua. Aminnn

Same dgn sy sis. Lewat period 3 hri je. Sbb sblum ni mmg regular je dtg period. Test Upt double line. Ptg tu gi klinik dktor britahu kndungan bru 4 week. Dktor sruh dtg blik mse kandungn 6 week sbb bru2 lagi mmg tak nampak. Simpton sy lebih kurang sis, payudara tegang n sakit. Cume takde mual2 dan pening pom. Selera mkn je makin bertambah2.

2y ago

Kan payudara lani memang tegang & sakit. Perut dah rasa cramp2 dah. Alhamdulillah semoga baik2 saja kandungan kita sis. Tahniah sis 😃

Sy 1st scan sbb nk sahkan preggy masa 2-3wk nampak kantung ja cenonet 😹 2nd time scan kt emergency sbb ada bleeding skit msa 5wk nmpk bulat kecik ja. 3rd time buka buku pink n jmpa doc msa 10wk.. Dh ada jantung nmpk bntuk kepala kaki tgn dh. Smg baby kita semua membesar sihat sempurna tanpa ada mslh. Aamin 🌹

scan 6 week tujuan untuk tahu kedudukan kantung sama ad dlm rahim atau extopic.. scan 8 week keatas untuk tengok jantung 🥰 . sy scan swasta.. 8 week baru g buat buku..ikut saranan doktr xperlu risau.. doa yg baik2.. ❤️ positive selalu tau. awal kandungan acid folic jgn lupa..

Saya pun p klinik nak sahkan awal tu 5w dah . Tapi baru nampak kantung . Dr suruh maih lagi 2minggu utk scan lain . Kali kedua saya maih dah nampak baby dengan hearbeat 7w3d masa tu😍 . Kelmarin saya p scan lagi nak double corform due date saya baby dah 10w dah ❤️

2y ago

Alhamdulillah sy pula happy dengar.

saya bru je pegi scan td ikutkan tarikh last period patutnya dah 8minggu tp scan td janin masih kecil bukan saiz 8minggu tpi heartbeat da ada so kena repeat scan lg laa dlm 2@3 minggu.. btw tahniah sis jaga diri elok2 jgn skip folic acid yaa 😊

2y ago

Alhamdulillah. Terima kasih sis 😀

sy scan mula2 4w+ tp belum nampak apa2 perubahan dlm rahim. scan semula 7w+ bru nampak kantung+janin+heartbeat. banyak yg saya baca ada org lain smpai 10w bru nampak sis.. sis sabar dan jaga kesihatan..jgn risau sangat nanti stress

2y ago

Hah tula ada org nampak awal 5-6 weeks nampak dah ada yg 7-10 weeks baru nampak. Inshaallah sis, skrg ni sy byk rest2 je perut dah rasa cramp2 payudara tegang & sakit 😅

saya pun sama p scan awai sgt doktor kata tk nmpk lgi. masa 6 weeks p scan lain alhamdulillah nmpk kantung n jantung kelip2. ikut atas org jugak. ad yg 8 weeks gitu baru nmpk jantung smua..

2y ago

Ya betul tadi dr terangkan dia cakap macam tu ikut atas org ada yg nampak awal. Inshallah doakan saya ya 😃

saya lps tahu pregnant pegi lps 2 minggu, scan dah 5 week Alhamdulillah dh nampak kantung and pegi lagi lps 3 minggu dah nampak baby dan dgr heartbeat time ni dh 8 week, Alhamdulillah

2y ago

amiiin ya rabb in sha Allah doa banyak2

sama macam saya.minggu ke 4 check sebab rasa penat n emosi x stabil. 3 Kali check alhamdulillah +ve semua.pegi klinik pon buat ujian +ve jugak. 8 Feb nanti bukak buku pink.doakan saya ye .

2y ago

Alhamdulillah. Congrates sis 😃