Gbs positve

Salam ibu ibu yang ada pengalaman gbs positive . Saya nk tnya sye gbs + . 1)Bila nk bersalin kena admit wad awal atau ikut je trikh due atau turun tanda baru g spital ? 2)adakah klau bersalin czer baby kena on antibiotik mcm bersalin normal jugak ? 3)klau paling lama berpa lama ibu dan baby ddk spital utk gbs positive ?#ingintahu #bantusharing #firstbaby #firstmom

2 Balas

Sy brsalin 1/10 aritu. Gbs+ 1. Brsalin bila turun tanda/smpai due (tgk mne dlu, keadaan ksihatan mommy n bby), just mse nk brsalin takot staff trlps pndang jd kne bgtau siap2 kte +gbs spy dorg boleh on ubt. Mcm sy czer, jd sbelom brsalin mmg drip ubt dlu. 2. Baby sy x on antibiotics. Lps brsalin trus dpt pegang baby (lps kesan ubt bius hilang). 3. Alhamdulillah sy stay dua mlm lps brsalin, itu pon sbb baby kuning. Baby xde sbrng mslh yg d sbbkn gbs maybe sbb sy czer. My friend gbs+, brsalin normal pon stay 2 mlm je lps brsalin, sbb baby ada mslh prnafasan skit jd doc nk pantau keadaan dy dlu. Apa2 pon mommy jgn risau n takot, just stay positive, jge pmakanan, bykkn minum air kosong n jge kebersihan miss v. Underwear kerap tukar, klu guna panty liner, if possible paling lme pkai dua jam, lps tu tukar. N lps buang air kecil or besar, standby tissue or kain lap area miss v bg kering. Mcm sy mmg beli tissue tandas byk2 n dlm handbag pon standy pack tisu byk, kot2 tndas awam punya tisu abis.

hi awak sy gbs +. due bulan 1 ni. masa checkup saya ada tanya doctor. ini yg doctor bagitau sy 1) xkena admit awal pon. masa turun tanda pergi hospital dan inform doctor hospital yg kita gbs +. nnti doctor akan on antibiotik awal. 2) utk ceaser sy tak sure. yg berisiko if kita bersalin normal dan air ketuban dh pecah itu bahaya itu baby. takut terkena jangkitan kuman. 3) ibu kalau xde pape lepas bersalin tu boleh balik dh. kalau baby dalam masa 48j dorang akan pantau. if baby xde pape boleh je balik. itu yg diterangkan oleh doctor sy masa sy checkup

1y ago

aamiin aamiin ya mujib. mudah mudahan kita semua dlm lindungan allah❤️