Hb Low kurang darah

Cara untuk menambahkan darah..? Tapi terlebih darah nnti darah tinggi pula..huhu😅 Checkup nurse ckp 9.6..😑 #ingintahu #pleasehelp #bantusharing #darahrendah #pengalaman

18 Balas

Untuk naikkan bacaan hb, saya suggest sis makan ubat yg kk provide untuk ibu mengandung sekali dengan vitamin C Untuk vitamin c pula, macam saya, saya bancuh air limau kasturi sejag setiap hari dan simpan dalam peti. Saya minum setiap kali dahaga, dan paling penting setiap kali lepas makan vitamin yg kk provide. Macam saya, saya makan zincofer dan iron tablet. Pasal minum air limau tu, nurse kk yg suggest kat saya. Sebab boleh tingkatkan penyerapan vitamin kk bila ambik dengan apa2 vitamin C. Contoh air limau. Saya in sepanjang 1st, 2nd dan 3rd trimester kena anemia in pregnancy (bacaan hb less than 10). Tapi alhamdulillah, lepas amalkan minum air limau kasturi lepas makan zincofer dan iron tablet, bacaan hb saya naik walaupun masa tu dah 3rd trimester, alhamdulillah sangat. Saya no longer anemia in pregnancy. Sis boleh lah try minum air limau kasturi macam saya. InsyaAllah bacaan hb naik 🤗

2y ago

you're welcome 🥰

Nina Alias: Mcm saya, iv drip cosmofer melalui tangan, sekali tu je kena. Saya tanya juga kt nurse kk sini, cosmofer tu mcm mana dia masukkan, sbb ada baca orang yg kena cucuk kt punggung, lepas tu kena sampai berhari2. Nurse cakap 'skrg ni melalui iv drip kt tangan je, kalau dulu2 kena cucuk kt punggung'. Tp tu la, saya mmg kena sekali tu je iv drip cosmofer, masuk terus ikut dos dia kt tangan. Doktor tak tangguh2 dah nak bg cosmofer tu walaupun hb 10 lebih, nak elak dr makin turun sbb dah 32 minggu sekarang.

2y ago

🙄kenapa kena cucuk kat punggung? teruk sgt ke Smpai kena cucuk..😔

Seminggu sebelum checkup i make sure 1. i minum pati pomegranate gulsan bancuh buat air (2-3 sudu/hari) ambil dgn ubat. (tp yg ni i minum setiap hari sebab i suka pati pomegranate) 🤭 breakfast hari checkup i minum gulsan + ubat. 2. mkn banyak buah betik, mangga, jambu batu, sayur hijau + ulam2 3. tak minum tea, coklat, kopi (lepas checkup hb naik cantik baru minum sbb craving kan 😆) Alhamdulillah last checkup hb dri 10.4 naik 11. Harap dpt membantu you dear.

sy mkn jmbu batu n mkn obimin je kk bg hb x pernh bawah 12. cara sy mkn jmbu batu. sblm mkn tgh hr.. mkn dgn kacang almond. stgh jm lps tu br mkn nasi. xde la hr2 jmbu bt selang seli dgn buah oren ke. klu minum susu apa2 jenis pon., selang 2 jam dgn semua waktu mkn. sy bfast 8am minum susu 10am. 12am mkn buah + lunch In sha Allah

2y ago

waahh..tq 4info😘👍

Darah tinggi & hb lain tauuu sis. Kalo nk naikkan hb, boleh bancuh 1 glass air pati delima gulsan mase telan zincofer tu. Insya Allah u bleh telan & x rase pelik. Pastu amalkan buah jambu batu setiap kali lepas meals. Elakkan coffee & chocolate. Nk minum milo okay but make sure ade selang masa 2 jam lepas meals tau

2y ago

huhu😉yg kesukaan tu la jadi penyebab agak..coffee n teh😅 LPS ne..kena elakkan demi si comel😘

saya msa awl² mengandung hb 14.6 doc tk kata darah tinggi pn.. doc just kata tinggi jgk yelh sbb tk ada alahan apa² pn mkn pn lalu.. skrng 19w hb 13.2 sbb tk brpa lalu mkn nsi.. jnji ubat tambah darah jngn tinggal..

rasanya kalau hb tinggi takde kena m'gena dgn darah tinggi sis😅 sbb tu kn sel darah merah kte. kalau rendah ,risiko anemia yg teruk smpai ada yg kena cucuk ubat kat punggung...sis bpe week dah skrg?

2y ago

dh nk 4bln

sis masa telan ubat tambah darah tu . minum dengan air sunquick. bagi cepat meresap. pastu takde rasa ubat sangat . berkesan untuk saya cara tu

2y ago

ooo😯Mcm tu.. 👌👍LPS ne kena buat..😉

cukupkn rest badan..makan ikt waktu..n bila lapar.kurangkn mknan pedas dan asam.minum air slalu..mkn ubt yg kk bg.jgn skip.

2y ago

😅🤭👍👌💪

minum air sunquick kosong ... sye time pregnant minum air sunquick dgn iron tablet alhamdulilah hb naik..