Naikkan bb

Cara naikkan berat badan mcm mne ehh Sy pregnant 24 mnggu tpi badan still comel je ..hehe Ni la gmbar nyee Bole suggest tk mommy mommy ..mcm mana cara naikkan berat badan untuk ibu hamil .. Untuk info saya ni jniss makannn je tpi tu la badan tk naik naik ..anak first

Naikkan bb
23 Balas

xpew sis, selagi carta berat sis normal, makan kuantiti sikit dan kerap, cukup nutrisi dah oky dah. sbb nt bila dah start masuk trimester 2-3 berat badan akan mula naik mendadak, sy pulak preggy first mabuk sekejap je, lepas habis mendadak berat naik. sampai kene 1minggu sekali check bp, yg ke2 pulak mabuk teruk, 1st sampai 2nd trimester berat naik elok je, start masuk 3rd naik mendadak pulak , mujur tekanan darah, gula, air kencing semua tu xsangkut, just nurse suruh kawal berat jgn bagi naik mendadak 😅😅

saya skrg 37w badan macam sis. time 5 bulan dulu perut straight je tak nampak apa. struggle makan macam macam nak naikkan berat badan, kesudahannya saya sangkut kencing manis sampai kena paksa bersalin awal 38w ni 😭 so saya nasihat better jangan strugle nak naikkan berat badan kalau takda masalah pape. kang jadi cam saya penyakit lain pulak datang. dah jadi risiko kat baby

2y ago

sy preg yg slung dlu 34kg jer smpai due 45kg jer.alhamdulillah xde sbrg mslh..tkt bla trlbih naik brt bdn nt jd mslh plk sis

Takpa sis.. tak naik berat badan pun takpa asalkan anak dlm kandungan sihat dan dpt cukup nutrisi.. kadang ikut org jenis badan kecik.. kang paksa naik berat badan makan macam sangut GDM lagi susah kena sukat2 makanan plak.. sy 2nd baby ni sangkut gdm plak…nk mkn manis2’pun pikir bnyk kali.. janji makan makanan sihat ja😊😘

badan saya lg kurus masa 24 minggu. berat & tinggi xpadan. first preggy & bump pun x ketara lg. sekarang 8 bulan 1 minggu dah pun bump baru mcm masuk 5 bulan. badan saya skrg dgn berat tinggi baru la normal 😂 yang penting doctor cakap baby & mommy sihat x underweight 😘

Kalau masa cek up, nurse dan doctor tak tegur, ok la. Sy 24 minggu pun slim lg. Syukur.. klu nk naikkan , makanlah telur 2 biji sehari, saya suka telur rebus / telur dadar. Minum susu penuh krim. Mkn produk tenusu. Daging merah.

minum anmum cmfm berat naik..sy xthu anmum byk gula...awl mengandung bdn mendadak naik..cek nurce dia kata jgn minum anmum..sy tkr susu lain ..skrg berat sy trun balik .tp alhamdulilah scan baby,baby membesar sesuai dgn usia kandungan

2y ago

Assalammualaikum. . .sis minum susu apa ye lepas berhenti minum Anmum, boleh sy tahu.

hehe takpe lepas 24 minggu ni mesti mendadak besar dia. macam saya. orang tak perasan langsung mengandung. masuk 24 minggu bangun pagi tetiba rasa "apasal berat nauuu" pastu terus besar besar besar tak henti henti xD

Hehe sama laa. 25mggu badan mcm sis Scan baby normal tak? Hb ok? Kalau ok takpe je kecik. Asal mommy baby sihat ajee. Makan je apa pun semua yg bernutrisi. Org kata kecik senang hilang stretch mark tak byk 😂

2y ago

Fahammm sgttt. Ada gak dgr gitu huhu. Tp suami kata, “lantak je apa org nk kata, dia jeles kot tak kecik mcm awk”😂 suami kita pun tkde kata apa so biar je janji sihat☺️ senang nak cari baju pun ye jgk hihi

Tak perlu struggle naikkan berat badan sis. Asalkan naik sikit2 pn okay, janji nurse xtegur. Hihihi. Bersyukur sbb tak naik mendadak sbb nanti berpantang senang nk turun semula ke berat asal ❤️

Sy 28weeks pun masi kecik ramai orgg kata k3cik.. Lantakla.. Tapi herannya berat bdn sy naik mndadak 2minggu naik 3kg..smpai jumpa doktor pakar nutrisi utk diet... Hmm