Fakta atau Mitos: Ibu mengandung tidak boleh membunuh binatang semasa hamil

Voice your Opinion
Fakta
Mitos

571 respon

8 Balas

Mak mertua sy pernah cite, ade org kg dia ni mengandung. Satu hari tu, ade sekor angsa ni kejar dia pastu angsa tu sepit or patut peha dia. Dia geram dia capai kayu yg tajam pstu bercabang. Dgn tgh marah nya, dia jolok mata angsa tu sampai dlm . Kira nya mcm bunuh la . Satu hri tu, dia pergi berubat. Pastu dia tu ade tanya dia, ade bunuh binatang yg leher panjang ke.. dia kate x de.. org tu suruh ingat balik ade ke x.. bru lah dia teringat.. skrg dia lahirkan anak dia, mata anak dia jd mcm angsa tu . Buta.. tp anak dia belajar pndai.. Wallahuallam.. benda2 mcmni, kita ikut aje lah nasihat org tua.. jgn sesekali bunuh or seksa binatang.. kalau semut or lipas skali pun, halau pun dah memadai..

I x akan cakap mitos sepenuhnya pun, sebab first pregnant atau x pregnant memang x boleh bunuh haiwan, binatang pun walaupun sebagai manusia biasa. Tapi orang tua dulu-dulu ada kepercayaan binatang mempunyai perasaan juga seperti manusia, so dilarang sama sekali membunuh takut bayi akan mendapat sumpahan terutamanya ular sawa. So sometimes, ada benda betul and ada yang tidak. Terpulang kepada kita kepercayaan masing-masing but make sure sebagai manusia biasa kita jangan membunuh.

Ia mitos, tapi ia pengajaran juga pada saya supaya tidak membunuh binatang kecuali memudaratkan nyawa kita

Kalau yang berbisa boleh tapi better bagi orang lain la yang bunuh takut memudaratkan ibu pula

asbab tpi jika binatang tu berbisa yg mmbhyakn kita,blh dibnuh sprt lipan..

mitos , tak pregnant pun tk boleh bunuh binatang tnpa sebab jugak..

yg penting jangan berlaku kejam pada haiwan..tu je

😯