share perasaan sikit

Bulan ni last kerja. Sbb appointment klinik dan pakar terlalu padat. Majikan xfhm kita, ofismate pula xboleh nk tolong cover keja kita. Sedih rasa. Stresss sgt lately smpai bp pon tinggi, ubat metadopa tu pon dh 3 bji. Dugaannya. Nak kerja sampai beranak, tapi keadaan sgt sgt perit nk telan dn hdam... Mkn hati dgn ofismate. Seronok kerja, boleh tolong husband sikit2 tp thn dpn dh xdpt dh... Kesian baby, ibu dia stress, asyik klinik je. Asyik nk kena amek test drh air kencing. Dugaan ssgt ngndung anak first. Mummy smua doakan sy bersalin bulan 6/2020 nti senang ya.

14 Balas

Sabar ye sis.. Mcm tu lah dpt officemate yg hati bertoksik mcm tu.. Sya pulk, start kje 1 nov 2018, pd april dh konfirm staff, 17 mei sya disahkan mengndung.. Spnjg sbelum & pregnant sya, sya stres sngt dgn kje. Kte kje buat elok2 tp akhirnya kne mrh jugk. Sya qc kt kilng buat part2 besi, slh dimension slh anta brng msti kne mrah.. Dr kje qc bile xckup staf sya kne kje mcm org stor pulk carik2 part2 besi yg customer order. Stres nya sya hny Allah yg tahu, last2 sya prgnnt 6 bulan bersmaan 25 week.Kndungn sya meninggal dlm perut 11oct.. Dktr bg mc 10 hari sblom induce.. Slma 10 hari tu sya tny ofice kes sya mcmna cuty berslin mcm mna brpa bulan, ofis xbg jwpn pun, sya tny oficemate sya driver bos sbb dye kje lma disitu, dye reply "ko nak cuty berapa lama lagi, ank ko xckup sifat"..msa tu sya sedih menangis2 sdngkn bby msih lg dlm prut sya.. Lps sya dh bersalin, dktr suh cuty bersalin.. Tp diblkg sya, officemate sya pertikaikn cuty sya, pd dorg sya ni keguguran bkn bersalin. Sya stres dh lah tgh berpantang.. Bila sya tny xnk mengaku pstu mnyalak kt kte balik.. Last skli sya dh 50:50 nk kje disitu, mnx kwn amikkn telekung sya kt kilng tu nk cuci dlu, tp dorg kecoh2 ckp sy nk resign, siap ckp, managemnt suruh pulngkn barang2 kje, sya marah sngt sbb sya xanta surat resign pun, tiba2 sya dgr mcm tu.. Last skli, sya bg jugk surat resign sya 9dec aritu msa tgh cuty bersalin.. Xpelah kje bnyk lg bukn tu sja.. Sis sbar ye take care of your pregnancy..

5y ago

Amin.. Dh dpt kje dh januari start.. Alhamdulillah...

Sama la sy sis..lg pulak bln 11 sy kene buang keje gara2 bos x mampu byar gji kami..dgn xde pampasan n xde notis bnti keje.sy 2 org dgn kawan kene buang kerja.tp dlm msa yg sama bos cri staff bru.kami pon da buka file di p.buruh.bln 12 ni genap sy 6bln..insyAllah awal bln 4 sy besalin.bb first.penantian 5thun.dgn ada hutang kete tp xpela sy byar guna duit simpanan sy dlu smpi hbis pantang nti sy akan kerja smula sbb sy bkn jenis hutang sy nk mtk suami tanggung sbb suami pon byak bnda nk byar klo ikotkn boleh je jual kete sy tu sbb suami da ada kete tp bg sy slagi xde msalah besar n shat tubuh bdan jgn jdikan alasan nk jaul harta..dan alhamdulilah suami dan fmly slalu bg smangat kt sy xnk sy emosi..brang bb pon smua da lengkap tingal suh suami crikan set berpatang utk sy je.mula2 memang sy x leh trima yela keje da lama tbe2 dilayan bgitu buang dgn alasan x munasabah.tp sy pikir positiv mgkin Allah nk sy rehatkn bdan.wlopon sy xde alahan tp sbb keje skang sy g keje kol 6pg dan blik keje kol 8mlm pdahal wktu keje kol 9 smpi 6 je tp yg lebh tu sbb hadap n elak jem tu kuar g keje awal n blik uma smpi lambat kadang hadap jem smpi skit pundi kencing sbb tahan kencing.cepat atau lambat memang sy kene benti gk lepas bsalin xnk nk bwak ank kuar uma kol 6pg anta g uma pngasuh semata2 nk g keje..Allah thu ape yg trbaik..kite amik positv je..psal majikan or kwan ofic yg x pahm tu serah pd Allah saja smga Allah tunjukan mereka kesedaran.

5y ago

Btol tu sis.rezeki ank kite x tau..ay ingt sy sorang je dianiaya msa mengandung tp bila tngok sini ada lg yg senasib sy..kite positiv dan kuat jela..yakin pd rezeki Allah..

sama lah sis mcm sy..sy lagilah keje sbg guru taska je,sekali kwn sekerja dpt tau sy ni pregnant mulalah dia buat perangai,sengaja xdtg keje,sngaja balik awal alasan checkup anak lah itu ini la smpaikan ada masa tu sy sorg handle budak seramai 33 org tau termasuk 6 org baby,kwn sekerja tu masa tu dia balik awal dlm jam 5 ptg so smua budak2 dah siap2 nak balik,tp kan awal pregnant xbole angkat berat2 last2 sy terpaksa juga angkat baby2 kalau parents dorg smpai kat dpan pintu,tggu bebudak balik smpailah jam 7.30 mlm,penat mmg sgt penat n mlm tu juga sy bleeding n terus g kecemasan,2 minggu selepas kejadian tu sy nekad nak berhenti masa tu kandungan sy dlm 12 week lah nasib baik xde apa2 n doktor pun sarankan xpyh keje sbb ni anak yg ketiga dah 2 anak sebelum ni ectopic n gugur ..skg ni alhamdulillah sy dah 38 week tggu masa je nak bersalin n lpas pantang nnti barulah sy keje balik sbb mak ada nak tolong jaga baby sementara..be strong ye sis

Sabar dear .sy dlu pn keje..mse tu da ade ank sorg...keje dgn cmpny forwarding memang sronok lgpn ofis dkt je dgn rumah...bos pn ok..jrang2 msuk ofis...then 2013 sy preggy ank no2...alahan truk...smpai kluar msuk ward brkali2.. last2 suami decide bwk sy blik kg..memang time tu sy da bedrest suami je angkat bwk sy pg mndi,kncing berak..da xley jln..brat tggl 34kg je..dlm keadaan cmtu officemate sibuk duk msg n call suruh msuk kje n tnye mcm2 smpai nk cri file pn call sy..suami da stress then die call bos sy ckp xbg sy kje lg n resign..lepas bpe bulan sy da ok alahan.. bos call sy tnye sy nk keje lg tak..tp suami sy ckp die xbg sbb xnk sy stress dgn kwn2 ofis mcm tu..smpai skrang ank nk msuk 4 sy duk rumah xkje dah urus ank2 je.. alhamdulillah rezeki x pnah ptus..

5y ago

Yeke? Sbb terlepas waktu subur tu. Sdr2, eh da lps 2 hari. Hehe. Tp tetap onz. Tu taktau tu. Harapannya boleh la dpt baby 2020 😁

Karma itu ada sis. Bukan kita nak doakan yg buruk terhadap org lain, tpi bila tiba masanya majikan sis tu dlm keadaan yg sama mcm sis, dia akan sedar juga tinggi langit dan bumi. Bertabah la dan terus semangat sis, bukan sja utk sis tpi utk anak tersyg.

Sebab dugaan gini la Saya dipaksa resign.diorng push sampai saay kena bedridden sepanjang pregnant.alhamdulillah. Dah bersalin.skrng tengah cari kerja Dan esok interview.doakan Saya ye

5y ago

god bless😇

Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. InshaAllah semoga Allah permudahkan urusan sis sekeluarga. Amin yra

Sama macam saya.. Majikan yg kurang nk paham.. Bkn kita yg mintk nk dpt penyakit tu kn....apa2 kita kena kuat kn..

Sentiasa bersangka baik dgn Allah ye. Ada rezeki lain sdg tunggu sis

Banyak bersabar ye sis,semoga dipermudhakn segala urusan 😊