Tolong sya ad petua tak

Hi sya nk tya ptt ke amik ubat thn muntah sya skrg dh 6w alahan teruk sgt muntah x hentii sakit kepala nk mandi apa semua x larat nk bngun x bermaya dh badan ni mkn pon x lalu nk telan ubat tmbh dra pon x boleh 😞😞 firstbaby#firstmom

17 Balas

Klau pengalaman sy utk baby no 2 ni sy dapat alahan. Alahan ni cuma angin sebenarnya dalam badan. Ubat tk boleh telan sebarngan kena tanya doktor dulu kalau dah habis cara lain ikhtiar. Sy makan sikit tapi kerap. Alhamdulillah menjdi, walaupun tak ada selera kita kena paksa jugak telan. Asalkan perut tu terisi. Bila sy nak mual je, sy makan. Selang 10-15 minit. Mesti sendawa dan kentut. Lepas keluar segala angin tu hilang dah mual. Try lah. Oh lagi satu, air 100 plus tak lekang dari rumah ni 😅 bila sy rasa berangin dan malas mkn. Which is wktu malam, terjaga. Sy minum segelas 100 plus tu. Alhamdulillah kuar semua angin. Sbb alahan sy bukan setakat mual, tapi tahap air kosong pun tk tertelan 😂 Cuba tau. Minum air secukupnya, tak tertelan apa apa makanan try ambil bijirin, susu ke. Asalkan perut tu terisi. Jangan biar alahan tu kuasai perut nanti lagi bloated. Nak makan apa apa mesti keluar balik.

1y ago

Boleh minum air gas. Tapi berpada pada. Jgn la minum satu tin atau satu botol sekali minum 😅 sbb air gas gula tinggi. Risau sangkut pula GDM. Sy air 100 plus pun minum sbb nak baung gas dlm badan. Rasa lega dari bloated baru boleh ambil makanan lain telan. Ikut badan memasing, setiap badan tk sama tau. Cuma kena try n error

Sis bole bgtau doc yg sis alahan teruk.. Biasa doc akan bgi ubat tahan muntah.Jgn bgi perut kosong sis, makan sikit tapi kerap.. Asalkn perut sis tak kosong. Bila perut kosong tu yg masuk angin, jadi tak selesa and tak selera makan .. Sye pun mcm sis masa first trimester.. Semoga dipermudahkan segala urusan sis.. Aamiin..

Lebih baik masa sis check up bagitahu doktor keadaan sis. And dia akan bagi ubad sesuai. Awal2 preg memang akan alahan sis. Saya alahan sampai lima bulan. Lepas raya masuk 2nd alhamdullilah Okay and now dah 32 weeks. Semoga baik baik sis. ❤️

cara sy ble sy mual mse mula2 trimester ptama ,sy mkn asam,mkn buah tuk ilag mual,ns x leh mkn..skg dh msuk trimester ke 2 alahan smkin bkurg dn byk dh mknn yg blh mkn..bdn kmbli btenaga,klu awl2 ritu melepek cm kain buruk..hehhe

selalu kalau g klinik terus beri luahan di doktor okey. nanti dia bg ubat loya.tp saya makan rasa mcm lagi pinau kepala. jadi sy bawak tidur je sebelom ni. 3 bulan nyandor dalm bilik. ni alhamdulillah boleh makan dgn bahagia

biasa kalau ubat tahan muntah doc akan bagi kalau teruk sangat.. kalau folic asid pun u makan muntah doc akan tukar ubat lain.. pokok nya consult ke doc lebih baik, sbb kandungan masih kecil dan sensitif

i try veloxin hritu .sy pn msa trim1 truk loyanya. masuk 12w dh reda sikit. normal trim1 tu alahan ,smua bnda jd mls, lemauu bdn, x mkn byk 😁. tp bab mkan ni trbalas teruk msa trim2-trim3 😂

alahan mcm saya juga sis teruk jugak tapi skrang alhamdulillah kandungan saya dh 13week alahan dia kurang la saya kalau dh muntah2 minum air masak ataupun benda2 masam untuk kurangkan rasa mual

mengandung & menyusukan anak tidak blh mkn ubat sesuka hati tanpa rujukan doktor.. alahan terok mcm mana pun waktu mengandung itu normal.. x tahan sgt pergi rujuk doktor..

1y ago

Betul lah tu apa yg dia komen. Menyusukan anak tu just extra fact

Saya pun sama, saya pergi klinik jumpa doktor, n doktor bagi ubat. Tak berani nak makan ubat sesuka hati. Semoga kita sama sama kuat okay mommy 🫰🏻💪🏻

1y ago

Kuatt!!…tq🙏🏻🫶🏻