Normal tak kalau dah masuk 38 weeks tapi air susu tak keluar lagi kat puting. Sebab ada kawan2 saya 30++ weeks pon dah start susu keluar.

Bukan apa, risau lepas bersalin susu tersumbat bengkak ke apa. Atleast kalau tahu tak normal, saya boleh ikhtiar sekarang pergi mengurut ke. Kalau tak nanti lepas bersalin baru nak pergi mengurut baby dah nangis kelaparan. Ada pengalaman atau sebarang pendapat tak. Tq

7 Balas

Saya tak pasti nk cakap sis, tapi.. Saya ni baru ank pertama, tgh tunggu keluar jea ni lagi seminggu 2?❤ doakan saya yea sis?❤ cumanya.. Saya nk cakap, walaupun saya ank pertama, susu saya dah keluar masa baby 7bulan camtu dlm prut, saya cuma minum amalkan jus mamariam sis. Saya ingt tak jadi, saya pun risau sbb takde pengalaman lgsgkan?Tgk² keluar sis susu saya?❤alhamdulillah. Trylah sis minum, in sya allah.. Walaupun 38w blh jgk minum, masa dlm pantang pun blh minum sis, tu mmg kegunaan jusmamariam, saya pun minum tu jgk nanti bila pantang?sebenarnya.. Jus mamariam blh minum untuk ikhtiar hamil, dari bby kecik smpailah pantang.. Pas pantang nk minum pun takdehal❤untuk milk booster yg bf pastu untuk tenaga. Better sis cecepat carik jus mamariam, apa fungsi & kelebihan dia?❤smoga allah mudahkan urusan sis! Aamiin?

Normal je. Saya pun tkde. Lepas je bersalin, trus je bg dia even susu tkde. Mindset kena tukar, jgn fkir yg awk tkde susu atau risau tkde susu. Kalau mindset awk -ve, susu pun tkkn kluar. Saya kurg susu smpai anak msuk wad sbb weight loss. Tp time tu tetap bg anak bf, mindset always +ve. Dan nurses and doc akn tlg kita, guide kita and last skli bg ubat utk tmbh susu. alhmdlh, dlm brp hri susu cukup utk anak. Balik tu bru mgurut bdn, lg la bertmbh susu. So, mindset kna tukar ya. Kalau awk stress mmg tkkn la susu akan kluar. Keep on +ve okay.

4y ago

Sama sama. Kalau masih jgk tkde susu. Try bg susu frmula ya. Jgn bg brt bdn dia drop. Susah awk nnti. Sambil tu ikhtiar mengurut

Jgn bandingkan diri sendiri dgn org lain. doctor pun ada pesan ibu yg nak bf kena +ve & happy dr stress, kena kerap bg ank menyusu wlaupun susu masih belum kluar. Kena ada demand dari baby baru breast boleh supply,yg Penting jgn stress.

4y ago

Noted. Thank you awak bagi pendapat....

Normal la tu sis. Saya pun lepas besalin hari tu baru start nak ada air susu. Memang sakit la jgk, sampai bengkak lg sebab baby pun blm seberapa nak menyusu sangat. Selepas 2 3 hari, baru air susu tu keluar mcm biasa.

4y ago

Noted. Thank you awak bagi pendapat.

Susua x sama sis ada yg ada susu sedia lepas besalin susu tiada ada yg tiada susu lepas besalin susu keluar belumba2 lgr

4y ago

Noted. Thank you awak bagi pendapat..

Normal lah tu. Sy sblm brsalin pon xde susu. Lpas bsalin nnti bila bby isap akn kluar la susu tu

4y ago

Noted. Thank you awak bagi pendapat...

Dha bersalin baru ada air tusu sis

4y ago

Sama2..sis