makanan

Buah tembikai boleh makan tak ye utk ibu mengandung , ada yg ckap tak boleh sebab panas boleh sebab lan keguguran betul ke?

41 Balas

Saya awal2 mengandung 5 week, minum air tembikai, makan buah tembikai. Tembikai bagus untuk banyakkan air ketuban.

Buah tembikai sejuk lahh 😅 tang mana pulak panas sis . Sis boleh google buah apa yang sesuai untuk preggy mom

Boleh je makan buah tembikai. Masa saya kat ward hari2 makan buah tembikai. Jangan makan sampai habis sebiji sudah la

Watermelon baik sgt untuk ganti air dlm bdn. Lagipun banyak air perlu untuk tenaga dan air ketumban kan?

4y ago

Sama2. Saye ni mmg peminat buah. Semua jenis buah saya makan masa preggy lagi2 buah kelapa (8 months minum hari2), avocado dan fav saya dragon fruit. Alhamdulillah susu badan dr 7 months dh asyik keluar sampai sekarang baby dh 6 months pun susu asyik keluar. Sampai nurse tanya apa saya buat sampai susu kuning saya tu banyak sgt hihi

boleh je.elok utk bby.sy.mula2 dpt tau pregnant x lalu mkn nsi.ari2 mkn tembikai n tomyan cmpur😄

4y ago

Wah seronok tu kak , saya xboleh telan nasi bila tak makan ubat mual 🤧

biasanya tembikai orang duluu2 tak bagi makan selepas atau sebelum makan ubat je... mabuk katanyaaa

4y ago

Ya kak memang akan mabuk jd nya , ada sebagian momy sesuai pulak utk hilangkan mabuk , kalau saya x bila mkam sikit je tembikai terus muntah 🤧

Tak ada mslh...sy makan dri awal smpai skrg 18weeks alhamdulillah ok...senang membuang...

Hahaha saya hari2 makan tembikai sbab nak sejukkan badan lagipun tu pnawar utk pedih ulu hati

first time dengar tembikai tu panas....full water kot tembikai, mana ada bahaya

4y ago

Tu laa kak petua org dulu2 😀

boleh sis... tpi klw GM tinggi kena kurang kn.. sbb tembikai ne bnyk kadugan gula..

4y ago

Oh mcam tu ye lah , tq kak 😊