Berapa minggu baru boleh beli?

Btw ada pantang larang tak beli baju baby awal awal. Then berpa week baru boleh beli baju baby? Sebb mak mertua kata tggu nak bersalin baru beli.

43 Balas

klau anak first elok beli awal klau dah 5 ke 6bulan... sbb klau tunggu nk bersalin mana lah larat nk jalan lgi kn tnga berpantang tu 😅, orng2x tua nieh kadang x masuk akal jgak kata2x diorang... beli jelah sikit-sikit jngan bgtau 😌

Sy 4-5bulan dah start beli. Kalau baju baby sy beli warna2 neutral je putih, beige. Nak beli semua sekaligus hujung pregnancy mengah dah nak berjalan 😂 beli awal x terasa sgt duit keluar. Bg sy xde pantang2 pun bila nak membeli.

kalo brg2 mhl tu bli la awl. mcm breast pump, sterilizer,baby car seat. mcm baju2, toiletries,bedung, bengkung,nail clippers,sy bli bila dh thu gender. bli skit2. pampers pon blh bli nb punya dlm 3/4 bag

ikut diri sendiri, jgn ikut ckp org , duit kita kan tuh. saya pun diorg ckp beli time 7bulan , tapi saya lepas tau gender , terus beli . beli sikit2x, so tak nampak la duit keluar banyak kan.

tiada pantang larang klau sya 4 bulan dh beli smua barang baby tpi sya beli lain2 wrna la sbb tk thu jantina baby..tpi trpulang la klau sis mhu beli awl atau tk tpi jngan last minit beli

2y ago

btl tu awak

Kalau org tua memang mcm2 fikirnya. Kita org zaman skrg dah tau mana logik akalnya. Ajal maut di tangan Allah. Bkn beli brg baby awal nnti baby meninggal (yg sy dengar) 😄😄

2y ago

jgn fikir mcm tu Kita Ada rezeki dpt anak lgi klu btl dah tak blh mengandung Tu dah tak blh wtpe apa baju yg Kita bli Tu bgi anak Kita lahir nanti

sy ank pertama bli dri start prgnant. bli sikit2. klau dah bersalin bru nak bli, sepa yg nak p bli..lps bersalin kita dah sibuk urus ank. hari2 p klinik cek kuning ank.

Kalau saya, start beli masa kandungan 5 bulan. Beli sikit2 and beli time ada baby fair/expo or beli kat shopee time sale. So tak ada la terasa sangat duit terbang bnyk. 😅

2y ago

Haah skrg kan ada promo kat shopee. Saya pun beli kat shopee murah. Barang pun smpai kat rumah.

tak ada pun pantang larang.. kalau nak ikut jugak, benda ni amalan peribadi je, dan untuk orang islam, kena hati2 jangan sampai jatuh khurafat..

Xda pantang larang pun sis,,beli ja start 4-5bulan bgitu,skit2 nnt dekat bersalin kelam kabut,,nnt xlarat da,dn tk tau beranak awal ka lambat