Berapa minggu baru boleh beli?

Btw ada pantang larang tak beli baju baby awal awal. Then berpa week baru boleh beli baju baby? Sebb mak mertua kata tggu nak bersalin baru beli.

43 Balas

bagi saya, boleh je beli awal2. macam saya, dah masuk 2nd pregnancy, terus cari stroller n carseat. sebab nanti bby lahir, boleh guna terus. boleh training bby dduk di carseat seawal kluar hosp. atau cari barang2 yg besar. mcm katil bby, buaian, or else. jika perlu. dah masuk 6 bulan pulak, sy dah settle semua baju. siap basuh lagi. beg hosp pon dah prepare dlm kereta. sebab,, ada baby yg lahir pramatang. (7months) walaupun doktor ckp edd kita tarikh sekian, tetap kena prepare. mana tahu jika ada insiden kecil berlaku. minta jauh la kan.. tapi ini cuma pendapat saya.. boleh prepare awal. dah hujung2 nanti, tak larat nak bawak perut pusing2 mall. hihihi

saya beli 22w . tau jntina trus beli sikit2 . kalau jnis bnyak duit tak apa trus beli smua . tgok kmampuan masing² . dekat nak bersalin tu 9 bulan baru nak beli ka? buat terberanak awal jnuh nak p cari mana bju² bby smuaaaa . buat pulak waktu tu duit tadak . tak jnuh mncari pulak . baju bby pulak kena basuh n smpan sbgainya buat dah perut makin besar n tak larat pulak nanti .diri kita yg penat . kita ikut pada diri kita jugak . kdg org bg nasihat yg elok ikut yg rasa mcm terbeban utk diri jgn ikut . sbb diri stiap org tak sama .

2y ago

sya pun bli awal sbab takut baby nak kuar awal Kita dah tak blh nak wtpe apa nie pun sya dah sakit2 nak bersalin

6month above boleh beli da. Mcm sy, mak pesan suruh siap beg barang awl2..tp sy trhegeh2 nk kuar beli brng, skali mse 32w warded sbb perut mngeras and ada contraction. Time tu husband kelam kabut kumpul brng2 baby n barang sy😅 Nasib baik lps 3 hari warded boleh balik, tu pon lps da cucuk dexa n spnjng duduk hosp dorg bg ubat hentikan keras perut n contraction sbb kandungan masih awl lg. Balik rumah mmg sy tros cuci n kemas brng baby. Now da 34w, beg smua da msuk bonet krete🤣🤣

macam sye dlu masa ank sulung dh tahu jantina pun sye beli agak lambat 7 nak masuk 8 bulan baru beli heheheh... entah sye jadi mls tau bila jk beli awal de jer yg menyampuk kata jangan beli awal nnti takut benda tak elok jadi lah blah² tu ... sye beli jer time dh 8 bulan pun org bising lagi beli sikitlah banyak sgy lah .. stress tau... beli awal sikit pun takpe (dalam 6bulan mcm tu) tak susah kita sbb nk membasuh nya kita ... bukan nya ade org tolong pun ...

2y ago

Betul tu dikatanya nnti anak tu gugur hmm. Tapi solusi nya saya beli online saja. Jadi bila barang sampai dorang tak tahu. Boleh je kata tu mak saya yg bagi atau belikan. Jadi tak bising dan tak timbul pertengkaran mulut. Sebb saya taknak stress sebb nak beli barang baby je.

Pengalaman anak pertama saya yang lahir ngam 37weeks, masa 36weeks baru kemas bag padahal barang dah beli awal tp basuh and kemas lambat. Itupun sebab kerap false contraction. So serik sebab bila last minit sangat baru nk prepare masa warded rupenye barang saya xcomplete and tak bawak ke hospital. Pengajaran untuk saya untuk prepare lagi awal. Baru tenang😂

Terpulang pd individu. Baju baby dh boleh bli bila dh tahu jantina. Tp to be save ade yg kata elok bli baju unisex. Klu brg2 baby, mcm sy kandungan dh 20weeks sy dh buat listing brg2 baby. Lps tu bli sikit2, xdela rasa byk duit keluar dlm sebulan tu. Klu pndai menyimpan duit, boleh la trus bli skali jln.

Dah tahu gender beli barang sikit sikit. Orang tua tua pesan biasalah.. Hehe nak kita beringat sentiasa berpada pada. Start 5 bulan dah boleh beli sikit sikit dan senaraikan apa patut beli. Duit bukan ada segedebuk nak beli nanti sekali kan. Lagi satu kalau tunggu dah nak bersalin memang tak larat nak menapak 😂..

start tahu gender, boleh terus beli sikit2 sis saya beli brg baby start 4bulan beli sikit2 takda terasa banyak sgt keluar duit pastu org kata kalau boleh beli brg tu unisex senang pakai semula untuk anak2 akan dtg

kalau rasa2 ada kemampuan boleh je beli lewat2 , macam saya ni tak mampu so beli sikit2 start dari 4 bulan ni pun dah 25w barang baby tak settle lagi barang saya pun belum huhuu .. kalau nak selamat baju baby beli jenis unisex puan nanti takdalah membazir kan ..

2y ago

saya beli baju unisex ,kalau keluar pun boy or girl boleh pakai ..

nurse suruh beli 6m above. tapi sye tgu 8m bru beli 😂 nnti terus basuh simpan je. xyah perap lama2 dlm bilik. kalau risau x larat 6m dh boleh beli. or boleh je beli online. mcm sye still larat lagi nak keluar beli. and byk beli baju online. murah.