Adakah semasa hamil bolehkah minum minuman yang bergas

bolehkah atau tidak?

14 Balas

Sebaiknya elakkan la. Xde khasiat pun. Tapi kalau dah xboleh tahan sgt, minum la sikit buat rasa je. Saya sejak preggy sampailah skrg baby dah lahir & usia nak masuk 3bulan, mmg trus stop air gas & minuman2 berkaffein. Saya just mindset kan diri buat semua tu utk baby mbesar dgn sihat je.

atas bdn masing2...klu sy, wlpn sy makan minum yg manis, tp air gas sy tetap x berani mnum sepanjang pregnant ni wlpn org ckp bleh mnum sikit...terliur tgk org mnum tu ade, tp tah, x berani nk mencuba dan lagipun sy mmg jrg mnum air bergas...

setakat ni dah 3 botol 100plus sy minum.. sy ade tnye dkter, ok ke x, sbb itu mbantu sy kurang loya, dkter kata ok as long as u ok.. dkter prefer minum air sparkle kalau takot sangkut gula sbb manis.. tu je..

Klau dh teringin sngat.. minum la sikit.. tpi jngn mnum slalu dan elakkn klau boleh.. sy suka minum air gas tpi sejak tau pregnant, mmg sembilan bulan tu sy puasa air gas.. huhuhu

saya minum okay je . buat lepas ngidam . sy minum 100 plus ,sebotol kecik tu habis dlm 2 3 hari . alhamdulillah takde pape . ikot badan masing-masing lah .

Klu sy xberani nk mnum sbb sblm ni dh pernah gugur 2x..si mmg akn jga bab mkn mnum ni..hehe..tp ats bdn masing2..stgh tu ok je

Haritu sy demam suami sy suruh minum hundred plus. Satu botoi besar dia beli. Sy dgr ja ckp dia, suami sy kan.

Sy kalau rasa betul² teringin je suami bagi minum , kalau hari² tu tak berani la jugak 😅

Kalo blh elak kan ..kesian baby di dlm kandungan.. lebih lg 100/ plus tajam..

Tak digalakkan sis. Makanlah yg berkhasiat utk tumbesaran baby