UBAT & CALSIUM

Boleh tolong sy tak ..sy 17week dan skg amil iberat (ubt klinik kasi mmg xbley bau lgsung).. Tp iberat ni pon xmembantu sy ptt sekotak dh hbs tp di sebabkan sy mual pening xbley bgun muntah..so sy kerap skip ..skg ada lg 6biji tuk sy hbskn iberat...sy nk mntk pendpt jika sy try obimin plk lps ni ok tak? Tp maslahnya sy xpasti yg mana sbb obimin ada 2...obimin dan obimin plus.. Dan 1 lg calsium..sy mmg dlm bdan xada calsium sbb xlalu susu...selain kalsium shaklee boleh suggest yg lain tak kt farmasi sbb shaklee kapsul besar sgt dan sy dh beli dan xbley telan.. Sy ada masalah hb rendah..trima ksih sudi bantu sy

6 Balas

boleh try makan buah jambu batu,sayur bayam merah dan jus pati delima setiap pagi n malam,,sy amalkan tu alhamdulillah ok,sy pun xboleh makan ubat tambah drh ni,semua jenis pulak tu,dripada iron,iberet,obimin,maltofer pun sama pdhal dh amek yg coklat,nanti jantung akan jadi laju n muntah2 non stop..

Sy dri prgnnt smpi ank 2nd mmg xbole mkn ubat hospital. Hb rendah smpi ujung prgnnt. Ni prgnnt yg ke 3 sy try jus mamariam. Dpt tau prgnnt terus mnum. Alhamdulillah, buat buku hb 12.5 .. pstu check 4 bln turun 12.1 sbb sy xmkn. Checkup ke 3 aritu 13.6.. buat mse ni xde mslh hb lg..

sy pun xssuai iberet.lps mkn pening pening pusing, iberet tu beli sendiri ... trus xmkn. and maintain folic acid je . lps bukak buku kk bg new obimin..ssuai xpening apa smua. cuma xtau hb ok ke x .mnggu dpn bru cekup .hrp ok.

Mcm saya.. Sya amalkan maltofer... Setakat nie alhamdulillah ok..lg 1 sy amalkan jgk jus mamariam.. Buah2an.. Jambu batu..

Sy tak bole mkn ubat. Tp. Bole try kurma.. Mudahan membantu

Hb low.. Mkn kurma sis. Byk kan. Mkn kurma