vitamin zincofer

salam hi semua.. sy nak tanya ada x mommy kt sini yg x boleh telan ubat zincofer.. 3 hari lepas sy baru g klinik.. doc suruh sy tukar dr new obimin ke zincofer sbb hb sy rendah 10.6..tambahan lg sy hamil kembar.. tp sy perasan lepas sy makan ubat vitamin nie terus sy muntah.. bau dia mmg x dpt tahan.. tekak mulut pon bau semacam je..sy nak tanya mcm mana nk elakkan muntah makan vitamin ni..? tq mummy2 semua..

17 Balas

Sama macam saya, tengah pregnant twin doctor pun suruh tukar dari obimin ke Zincofer sebab hb turun. First day saya makan tu muntah teruk! Tapi esok tu saya cuba juga makan demi anak, alhamdulillah dah okay, kadang lepas makan ubat saya sulam dengan air oren or makan buah bagi nak hilang rasa muntah.

4y ago

aah sis.. sy pon tukar cara ambil vitamin tu.. lepas 2 jam makan bru ambil vitamin tu dgn air sejuk sunquick oren tu.. pastu bru tido.. pastu sy amalkan makan jambu batu.. bru2 ni check alhamdulillah naik da 11.6 hb sy..

Sis cuba telan malam sebelum tido, telan dengan air jus oren, macam tropicana tu. Lebihkan makan sayur hijau, jambu batu, dan kekacang. Sy amalkan macam tu dalam 2 minggu baru ni...last 2 weeks hb 10.7. Hari ni cek Alhamdulillah naik 12.0

4y ago

alhamdulillah.. okay da telan ubat lepas 2 jam makan lepas tu minum sunquick.. tq mummy for info😊

Saya tak boleh telan. Tapi bila mintak tukar ubat nurse tak kasi. So saya redho jela. Makan sebelum tidur sbb mmg terus sakit kepala. Sulam dgn air sunquick kosong 1 cawan. Dan saya ikhtiar dgn pati delima tu je. 1 hari 2 sudu.

4y ago

aah sis.. sy pon tukar cara Pengambilan vitamin tu je.. lepas ni 2 jam makan sy ambil vitamin tu dgn minum air sejuk sunquick oren pastu terus baring atau tido bru okay rasa dia..

Saya pun baru dpt vitamin zincofer td masa buka buku pink..patut nurse ada bgtau kesan2 sampaingan..dia suruh refer doktor kalau tak boleh nak makan vitamin tu...esok baru nak mula...harap2 ok la..

4y ago

in shaa Allah boleh tu telan.. sy da tukar cara Pengambilan vitamin tu.. ambil vitamin tu dgn air sunquick oren.. alhamdulillah.. okay da.. 😊

Makan vit betul² time dah nak tidur. But make sure 2hours lepas makan. Macam saya telan dengan air oren sunquick atau limau kasturi. Lepas tu, terus baring tido. Alhamdulillah tak de muntah.

4y ago

Alhamdulillah

Sy pn xley telan ubat zincofer Tu..n Sy bli ubat kat farmasi..maltofer...da lengkap ngan vitamin..acid folic skali...doc on Saran kn Sy mkn ubat maltofer Tu..rase2 coklat..

4y ago

owh mmg x leh masuk ea.. mmg kena tukar vitamin tu sis.. semoga sis okay semuanya.. take care tau.. jaga kesihatan..

Sama lah saya makan zincofer 2 hari asyik muntah2 je terus stop bila pergi checkup lagi bagi tahu nak tukar sbb muntah teruk, nasib baik boleh...

4y ago

owh.. sy try cara Pengambilan vitamin tu sis.. ambil dgn air sunquick oren 2 jam lepas mkn pstu trus tido..

ouhhh kalau macam tu cuba sis makan zincofer before tido. . lpastu terus tido . insyallah tak rasa nk muntaj sis . sbb sy buat macam tu

4y ago

alhamdulillah sis klw macam tu😊

sy xbleh tahn jgk mkn ubt zincofer...sbb terus muntah...sy skrg ni tukar makn ubt lain..makan vitamin maltofer...hb pn ok...

4y ago

alhamdulillah sis sy okay da.. makan vitamin tu 2 jam lepas makan.. ambil dgn air sunquick oren sejuk pastu terus baring..

Saya pn cmtu jgk sis.. Tp sy try xmkn ubt zinkfer tu dlm bpe mnggu skg nie dh elok hb sy naik dri 10.6 trus 11.6

4y ago

alhamdulillah sy okay da.. telan vitamin tu dgn air sunquick.. pastu baring trus.. tq mummy for info 😊