Jamu Masa Berpantang

Boleh tak share jamu yang bagus masa berpantang? And jamu apa je yang wajib ada semasa berpantang selain minyak panas @ herbanika?

12 Balas

dalm pantang jgn fkir psal jamu hnya prlu jga pmknan spya tbuh cpt sehat dan btenga.. sy pantang mkn ikan bakr,lada hitam ditumbuk, halia dan bwang putih..buah oreng dan sayur selama 2mggu..mggu strusnya daging bakr, or sup dging.. mggu strusnya ayam bkar, lada hitam, bawang putih goreng, halia.. pantang 100 hari bsama suami dan mkn.. tom yam or bnda yg pdas2 6bln bru mkn.. ais batu, pulut, laksa 1thun 3bln...alhamdulillah berat bdan asal blik pda asal 43kg..baju2 yg lma boleh pkai..

5y ago

x sy xmnum i akar pn dalm pantang.. cuma mnum suam je, smbelit mula2 je.. slpas 4hari dh ok.. sbb sy mkn buah oren n sayur.. sy mngurut 10hari..mndi pn i suam.. slma 100hari sy xbuat krja lgsung hnya tumpu pd baby je..

Sye mse dlm pntg xcri la jamu ape nk mkn, pgalamn ank ptme dan kedua ade kining, bile bby dh besa dlm 6bln cmtu bru cri jamu yg sesuai yg blh nyusukn bby.. Mse dlm pntg sye just beli pilis n myk pns je utk sapu2, utk mkn sye just mkn je syur2 ngn buah2 alhamdulillah bby sye smua bulat2🤭

Sis follow fb Dr imelda balcin (pakar sakit puan) .. Beliau dah terangkan tak perlu ambil jamu pun.. Tahniah kpd wanita2 dan ibu di luar sana yg dah mula sedar dan lebih amalkan gaya hidup sihat

Seeloknye jgn mkn jamu dulu sis. Sian baby tga susu bdn. Nnt bdn baby yg pns dlm. Kalalu boleh tgu baby besar sikit lps 6 bulan mcm tu.

Sy wktu berpantang anak 1st, x pernh mkn jamu. Nurse x suruh sbb anak kuning. Anai pula full bf.

Dr. Imelda Balchin kata x payah makan jamu masa pantang.

sy pakai nona roguy...alhamdulillah best sgt

Tak makan jamu tapi minum byk Teh herba

Nona rogay

tak perlu