Masih mencuba

Hi, boleh tak sesiapa tolong suggest macam mana cara untuk senang lekat 🥺 Ada apa apa supplements ke?

11 Balas

1)kalau baru kahwin masih tak lekat tu biasa.perubahan hormon. 2)klau dlm tempoh 6 bulan hampa dua usaha still tak lekat dh boleh p check. tapi swasta la sbb gov kadang tu nak 2 tahun keatas.boleh cuba nasib utk p gov. 3)paling penting, awk kena paham bab period cycle awk la..tahu period brapa lama,tahu bila hari subur,tahu day past ovulation,tahu cervical mucus.. 4)seeloknya bersama suami 3 hari sekali, tak perlu hari2 sbb nk dpatkan sperm yg berkualiti.. 5)klau merokok kena belajar utk stop 6)klau BMI overweight kena belajar utk control pemakanan & lifestyle 7)kalau memang dah buat semua procedur,dah confirm masing2 takda masalah kesuburan. dah tahu bab2 cycle period apa semua tu & still takda jugak... berbaliklah pada Allah swt. hanya DIA yg maha mengetahui.. .

Setahu saya untuk usaha preggy boleh try basic things ni: 1. Track waktu subur. Selalu lepas period ni akan terus masuk waktu subur sebab time tu ovum baru terbentuk. 2. Lepas bersama rehat baring-baring jap supaya ovum and sperma boleh cepat melekat. 3.Pemakanan sihat untuk elakkan sebarang masalah yang menghalang proses kehamilan. 4. Elakkan stress sebab time stress ni hormon kita pun jadi x stabil. Bila x stabil ni pun boleh menyumbang kepada masalah masa bersama n all. 5. Banyakkan pengambilan makanan sunah. 6. Yang paling penting is doa if you muslim n solat hajat. 7.Jauhkan diri dari asap rokok. Ni i tips dari my sis yang pernah usaha hamil. Dia tunggu 3 tahun n lastly Allah bagi dia kembar sekaligus.

pastikan bersm dgn husben semasa waktu puan subur dan paling penting husben pun ada waktu suburnya juga tw..bnyi mcm pelikkn..tp benar....dan paling utama kena tahu waktu sperm berkualiti dan sperm bgus bg lelaki...tu pun penting juga..mcm lelaki pula sperm berkualiti dan bagus adalah pd waktu pg dlm sekitar 4 pg hingga 7pg tak slh sy dlu sy pnh bc dkt ada satu article tu..dan sy pnh share dkt wall sy dlu..mg dpmudahkan segalanya amiin okies ni sy share link ttg ni yg sy baru google td.nk cri balik dkt wall sy jauh nk skrol balik..hehe🤭🤭🤭 https://hellodoktor.com/kesihatan-lelaki/waktu-subur-lelaki/ .. hrp dpt mmbntu puan..mg apa puan hajati di makbul olehnya .Aamiin..

kalau melebihi setahun, awak dan husband boleh jumpa pakar sakit puan utk check kesuburan awak berdua. 1) kalau obesiti kena kurangkan berat badan sedikit 2) amalkan gaya hidup sihat. makan suku suku separuh. elakkan makan fast food dn sbgnya. 3) kalau husband awak perokok tegar minta husband kurangkn merokok. 4) jangan stress. ajak husband pergi bercuti dlm malaysia pon dah okay. janji awak berdua happy. 5) track waktu subur awak. dan boleh bersama pada hari subur awak. semoga allah tiupkan malaikat kecil dlm rahim awak tepat pd waktunya❤️

1y ago

sama2 awak. sy doakan awak dn husband dikurniakan zuriat❤️

dari pengalaman sy 7 thn menunggu cahaya mata... kalau da lps 1-2 thn, sis n suami kena cek n kenal pasti masalah. da tau punca baru kita boleh cuba rawat dan ikhtiar. mcm sy lps 3 thn baru tau ada pcos. mcm2 rawatn sy cuba..iui 2x tp xmnjadi. sy cuba supplement Novia. 3 botol hbs ....lps 2 mgu sy lewat period xberharap sgt ms tu ..cek2 +ve. alhamdulillah skrg kandungan hampir 8 bulan. yg pnting kita usaha sama2 cari punca dulu baru rawat.

1y ago

utk yg ada pcos, boleh cuba.. insyaAllah jika sudah tertulis ada rezeki anak buat kita, akan muncul juga dlm rahim kita.

1) kne make sure hsband n wife sihat.. sperm hsband ok, wife period ok, xde pcos/fibroid/cyst 2) bsama waktu subur.. bley track gne opk 3) jge mkn elakkn nenas, betik muda, air gas, caffein.. mkn folic acid 4) jgn stress

1y ago

Mksd dia amlkn folic acid

try upside-down bila suami dah pancut dalam. letak bantal atas punggung pun boleh tapi upside-down pun not bad lagi senang air mani nak turun ke bawah bahagian telur. try lah sis... nama pun ikhtiar kan 😀

1y ago

Kena tahan brapa minit dlm posisi tu? & normal ke klau air mani suami terkeluar sikit?

boleh jumpa doktor dkt fertility centre atau klinik pakar o&g utk cek masalah dalaman. doc akan bg saranan.

Saya dulu ttc juga , ini yg saya amalkan , bole try https://vt.tiktok.com/ZS8oHvBDY/.

kalau ada masalah hormon blh try vitex agnus castus