tidur lewat/berjaga malam

Boleh Tak mommy kongsikan macamana nak baby tidur awal Dan tidak berjaga malam? Baby saya baru 6 bulan selalu tidur lewat..kalau tidur awal pun die akan bangun Dan berjaga malam..pukul 3/4 pagi baru tidur semula.. Saya ibu bekerja..sye jadi sangat penat Dan mengantuk di siang hari..

9 Balas

Pertama sis kena tahu jadual anak di taska. Kalau bekerja sy for sure anak sis dihantar ke taska atau babysitter kan. So kena tahu dulu jadual dia. Biasanya dekat taska untuk baby akan tidur 2 kali. Pagi. Around 10am dah bangun. Main, mandi dan makan. Tengahari. Dia akan mula mengantuk balik. So dia akan tidur dan bangun around 2 or 3pm. Then, mandi dan main sebelum sis ambil. Kalau anak sis ada tidur pukul 5pm atau 6pm. Memang susah dia nak tidur malam. Kalau sis ambil dia dari taska, jgn bagi dia tidur. Layan dia main atau borak². Pukul 8 atau 9 sis dah boleh buat persediaan untuk tidur malam. Suasana tidur tu mesti senyap dan gelap. Nak betulkan balik jadual baby ni amik masa sebulan dua macam tu. Kalau taska sis hantar anak tu biarkan anak tidur ikut suka anak. Mmg susah nak betulkan jadual dia. Sis kena tahu masa last dia tidur dekat taska pukul berapa. Then jarakkan 4 atau 5 jam sebelum dia tidur semula.

4y ago

Terima kasih atas perkongsian ☺️

Ini pendapat saya shj... Even saya buat pada anak saya.. Berkesan.. Sebenanya.. Kalau waktu siang.. Baby perlu dptkan tdo yg cukup juga.. Jadi bila waktu malam dia xterlalu letih atau meragam waktu malam yg buatkan dia lewat tdo.. Alhamdulillah.. Anak saya 7bulan.. Dia tdo ikot time.. Pukul 10malam.. mst dia dh bagi hint nak tdo.. Jadi kami anak beranak terus siap siap nak tdo dah dalam bilik.. Bgun malam pon alhamdulillah bgun utk minx susu shj.. Pastu tdo balik smpaii subuh..

Klu saya pulak, baby bangun pkl 8am. Pkl 9.30 am bawak gi bersiar2. Pkl 11am tido smpi 1pm. Pkl 3pm tido smpi 5pm. Pkl 6 bawak gi pusing2 ngan stroller. Pkl 9pm mmg dia bawak saya tido kat katil dah. Mlm mmg dia akan bangun tp utk menyusu je sambil pejam mata. Sy buat rutin ni masa umur dia 3bulan. Skg dh 10 bulan. Mmg mcm ni.

4y ago

Pkul 9 mlm dia tdo pkul brp plak di bgn? Klu bgn mnyusu salu kuk brpa?

Ooo.. Jgn bg dia tido lbh waktu siang.. Klu 6 bulan dh boleh main2.. Bg dia bg soft toy n tgk TV pasangkn kartun atau CD yg ada muzik n Gbr2.. Mesti dia suka.. Sambil tu, Ibu boleh landing sblh baby.. Itula yg sy buat.. Sy keja shift, mmg penat terutama lpas keja mlm

Bagi rutin utk si kecil...jam 5pm ajak dia jalan2... Kat Taman.jam 6. balik.. lepas tu mandikan dia... Susukan... Gelapkan bilik...masukkn dlm buaian... Tido jam 8pm til 4am. (3 bulan lebih)

Saya bwat mcm ni sis , pukul 10 masuk bilik . Bg susu sambil dodoikan baby . Tp bilik kena gelap . Insyallah baby akan jaga dlm 7pagi mcm tu . Takda nk jaga tgh2 malam .

4y ago

Dlm brpa bln baby mcm tue?klau baby 2-3bln normal kn klau tdo dlm 2-3jam je & akn trjga nk susu?

sebelum 6m mmng dah biasa rutin mcm tu ke? bangun 3 4 am untuk menyusu ye?

tutup lampu n tetapkan waktu tidur

Tutupkan lampu