pengalaman pantang suami

boleh share pengalaman berapa lama lepas bersalin baru bersama suami semula? baby saya dah nak 4 bulan, bersalin czer. so far belum bersama lagi, tapi badan rasa dah sihat.

14 Balas

Saya bersalin Normal. 2 Bulan dh bersama. Kalau ikut Saya mmg xnak tapi kesian dekat suami hari2 mintak. Cuma xde la lama. Sbb Saya bagitau suami sakit n takut mcm malam pertama. Saya rasa fobia takut tempat luka tu terbukak walaupun dh sembuh Betul2. Suami faham. Suami ckp skdar nk kena2 je. Selang 2 hari skali main, buat baru rasa macm biasa.

plg cpt 6w lps bersalin boleh dah. ikut badan. mcm i prefer tggu 100 hari tu. sbb risau terberanak rapat. nipun no 2 bersalin bulan lps. nasib baik dua2 normal tp nk stop dulu 3 thn before try lg. pdhal baru bersalin thn lps. so lg lah nk berjaga2 huhu. pape start slow tu je.

ikut org sis, yg betulnya lepas habis darah nifas bole da bersama, tapi mcm ikut org dulu2x suruh pantang 100hari. so mana2x pun okay, kalau awak da ready, bole je.

sy pn czer.. sy stop nifas dh brsama. msa sminggu tu stop drh adalh bbrp kli brsama. lpstu smnggu akn dtg lg klr blk nifas tu. 3x branak smua cm ni nifas putus2. norml x ye???

2mo ago

Jika berterusan 15 hari bersih dlm tempoh maximum nifas (60 hari) , darah selepas 15 hari tu ialah darah haid. Jadi bersama suami selepas bersih drpd darah haid tu, OK. Jika seminggu stop nifas dlm tempoh max nifas, seminggu tu masih tempoh nifas. Haram bersama dlm tempoh nifas.

sy pun masa anak first ceaser . cukup 100hari baru sy bersama dgn suami..utk elak dari ganggu hormon sy menyusu anak,dan nak betul2 bersih dari segala darah lepas bersalin🌹

2mo ago

saya dah lebih 100 hari, belum bersama lagi. kadang baby tidur kerap terjaga, nak ke bilik lain risau tak perasan baby terjaga. serba tak kena rasanya nak mula bersama😅

terpulang pada sis bila nak bersama sebab bergantung pada badan dan kesihatan sis. macam sy dah masuk 6 bulan baru bersama sebab tak selesa tempat czer

depends atas org. ada yg lps hbs pantang trus bersama. ada org yg amek masa lama untk bersama semula. sye 60hari dh bersama dgn suami. 2x czer.

Saya pon czer … saya on Lepas hbis period yg pertama …. Tapi saya duduk atas kalau bawah nnti sakit sbb thn berat suami

Atas readiness individu. Saya bersalin normal, 6 bulan lepas bersalin baru bersama suami

Kami dah bersama lepas 100 hari tapi suami tak puas sebab saya sakit.. jadi sesi tu pendek jelah

2mo ago

lepas 100 hari masih sakit ya? bersalin normal atau czer?