ingin tahu

boleh ke semasa hamil kita mengunakan sebarang skincare? lagi2 brilliant skincare?

15 Balas

Wow jgn sis bahaya. Sy dulu sgt minat skincare dan suka buat research sendiri setiap nama bahan kimia yg dia letak. Sis boleh cek setiap produk yg digunakan kat website ni www.cosdna.com Detail dia bgtw. Sy guna produk yg betul2 khas utk org kulit sensitif. Toner brand Dear Klairs dan moisturiser pun Aloe Vera jenama Benton je. Jenama lain pun ada bahan yg sy x senang. Berikut antara bahan yg perlu dielakkan (walaupun xpreggy) : -Urea -Parabens -Alcohol (skit boleh terima tp preggy xperlu lah). Ini fungsi utk produk tahan lama saja.. -Aluminium -DEA -Mineral Oil -Phthalate -synthetic fragrance -triclosan

Skincare ni bagi saya macam sabun mandi. Wajib ada. Tapi kena pandai pilih la. Masa pregnant elakkan yang ada retinol, BHA, benzoyl peroxide. Skincare yang orang jual kat kedai2 jamu, timbang kilo, warna oren2, wangi semacam tu, bukan orang pregnant je tak patut pakai, orang tak pregnant pun tolong la lari jauh2. Bahaya untuk ibu and baby. Kalau takut dengan certain ingredients dalam skincare, pakai yang basic je. Cleanser, moisturizer, sunscreen cukup dah. Tak perlu pening2 kepala

Act boleh pakai skincare masa preggy...but..make sure selamat untuk anak dalam kandungan...pakai yg drugstore pun okey.... Sy pakai Mary Kay... Walaupun pakao sejak anak dara...masa pregnant sy minta juga nasihat doct boleh guna ke tidak... Alhamdulillah anak dan sy selamat... Lagi satu,rujuk dgn doct ya.... ☺

Pernah baca yang kulit/badan menyerap 60% apa apa yang calit dekat kulit. So, better tak payah skincare. Kalau muka breakout ke, biar saja. Janji sentiasa bersih. Nanti lepas bersalin, eloklah muka.

Nak lagi slmat jgn pakai ape2 , sye pun tk pakai ape , just cuci muke je dgn loreal . Nk pakai skincare tk brni , biar laa muke kusam ke ape . Jnji bby sihat

Briliant tu kkm dh sahkan ada racun. Better stop. Guna la yg selamat dari drugstore je. Tak pernah lg yg dari drugstore masuk list kkm

saya guna garnier tapi bila ingat je 😁 dah jenis malas nak pakai2 bende tu bila kuar je pakai bedak ngan pensil alis dah tu je

Halo sya tak tahu psal skincare nie tpi klau boleh bgus mnta nasihat doktor mna yng selamat untuk dipakai

Guna la yg dari drugstore mcm watson & guardian sis. Knape la suka sgt beli produk2 merapu

Kalau boleh elak kan pakai skin care yg bukan2 sis. Pakai skin care dri drug store je.