makanan baby

boleh ke kenalkan baby bubur kosong + sawi pada hari kedua baby mula makan? ade tak mommies yg tak ikut 4day rules tu.. baby sye mcm tak terima bubur kosong je.. hari pertama sye bg 2 kali pg ngn petang.. pg dpt suap 2 sudu dia bkk juga mulut.. yg petang tu, dia taknk bukak mulut langsung, sye sua sudu dkt mulut, dia ketapp bibir..

9 Balas

4 days rule tu cuma untuk u buat allergy test. Awk tak wajib pun buat, cuma agak susah nak rule out kalau campur banyak sangat dalam satu masa pada pendapat saya. Tapi kalau setakat nak letak sayur dgn bubur, takde masalah pun sis. Ikut pengalaman anak sy yg sulung dulu, minggu pertama dia mmg tak makan sgt. Lepastu nahh bila dah biasa dia jadi suka makan. Jgn risau sis kita cuba slow2.

4 days rule tu x wajib, and normal utk baby x makan sgt sebab dia first time baru nak kenal solid food. Mak2 jgn overthinking sgt & excpect anak akan makan sampai licin k.

normal je keadaan cmtu. bby baru nk kenal solid food..ok la tu dia mkn sesuap dua. bg saja bubur kosong smpai day 4..bg mulut dia kenal solid food yg masuk. keep offering

boleh je bg dkt baby nak campur ayam sayur terus pun ok , saya pun tak follow rules tu

baby baru mula makan ni tak makan bukan semestinya sbb makanan tak sedap

1mo ago

setahu sy boleh bubur 0 + fm, +bm pun blh. tp kalau blh jgn la selalu kita nk kenalkan anak dgn rasa makanan tu.. tp kalau bubur + makanan yg ada zat besi if campur susu nanti halang penyerapan plk kn

first day sy da bgi bby complete meal sbb bby sy xda alergic

normal.. sentiasa offer dia makan

4 days rules tu nk tgk allergy je

Boleh. 4 days rule tu tak wajib.