Baby 6 bulan tak nak makan bubur mummy buat

Assalamualaikum. Hi semua nk tanya baby 6 bulan ni memang susah nk makan ye. Mummy first baby so tak xde experience. Masa awal 2 minggu pertama senang nk suap makan bubur. Sekarang dia pandai tutup mulut xnk buka. Stress mummy, nyanyi2 suruh bukak mulut tapi tak jadi. Mummy tak tau nk bagi apa suruh baby makan banyak. Ada cara yg effective tak nk bagi bby buka mulut?

1 Balas

normal sis umur macam tu sebab benda baru selain dari susu. setengah baby ambil masa nak terima. keep offer pada baby. 1 sudu makan tu kira banyak dah tu untuk umur dia. kerapkan bersih mulut baby untuk rangsang deria rasa dia. bagi baby pegang sudu. pegang pinggan lain time makan. ibu pun boleh join sekali mase dia makan.