Bayi 6m 2 hari tak berak

Baby fully BF, dan dah mula makan bubur dan puree... semalam saya bagi puree brokoli,hari ni puree sweet potatoes... baby xmakan byk, just 5-6 sudu kecil baby tu shj...semalam dan hr ni dia xberak langsung, sebelum ni bg bubur nasi kosong ok je,setiap meal mmg sy letak EVOO...#firstbaby #pleasehelp #ingintahu

3 Balas

sis bt 4dr tak??? brokoli puree tu bg mkn 4 hri nk tgok dia elergic tak atau sembelit. klau tkde masalah tukar mknan lain bg sweet potato 4 hr. setiap kli bg tukr mknan bt 4 hr. sy adv hrini bubur+bayam+evoo 4hr. next bubur+pakcoy+evoo 4hr. next bubur+lobak+ evoo. next bubur+labu+evoo. seterusnya... kalau ank sembelit bole tau dlm msa 4 hri tu apa yg dia mkn tu pnyebab sembelit n elergic. mcm ank sy lobak dgn brokoli bt dia sembelit jd sy stop bg lobak. so awk kne follow 4dr awk tk bole terus tukar mknan dlm sehari klau tk awl tktau ank awk sembelit atau elergic mknan mana. baby tk berak 2hri normal. stnby buah naga atau betik utk elak sembelit. kalau da ikot 4dr bole da campur ayam pulak ke daging ke ikan ke. contoh bubur+bayam/pakcoy+ayam+evoo 4hr.. da settel 4 hri makan ayam tukar ke ikan pulak. contoh bubur+bayam/pakcoy+ikan+evoo 4hri.. paham kan sis?? adv sayur yg lancarkan penghadaman anak bayam pakcoy. brokoli lobak kubis bunga tu depens pada baby. ank sy serasi bayam pakcoy brokoli labu sweet potato.. sis amalkn 4dr bru tau anak sis ok atau tak makanan tu. memang nmpk mcm lama 4 hri nk bg dia makan nk detect tp sgt membantu. mula2 je sy bt 4hr makan pastu sy bt 3hr je pasal anak berak setiap hri ok and 2 hri tk berak tu normal bila hri ke 3 berak ok je najis dia. rutin makan 4 hri memang lama paling singkat 3 hri pun bole. dlm buku biru ank pun adv 3 hari. bila anakd a pas 4dr tu sis da bole tukar hari2 makanan dia. sehari bg la makan 2 hari. pastu bila anak makan membesar 6 bulan 20 hari bg la 3 hari makan pulak. tghri bubur ptg buah mlm bubur.. atau pagi bubur tghr buah ptg bubur. ikot la mcm mana sis nk bg anak mkn ikot jadual sis sendiri. harp pendapat sy ni membantu

Broccoli dengan sweet potatoes dua dua tinggi carbo. Ada chances untuk jadi sembelit, macam anak saya jugak 😂 saya lepas bagi dua makanan ni terus bagi makan buah naga, buat lembutkan najis. Tapi anak puan fully bf kan, as long as dia kentut, perut tak keras & tak meragam, saya rasa okay je puan.

bagi mkn puri papaya 😁