Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Lily Diana Zainuddin, Pakar Perubatan Pernafasan, Pantai Hospital Kuala

'Boleh ke ibu hamil mendapatkan vaksin Covid-19? Bersalin sewaktu pandemik, boleh ke suami teman dalam dewan bersalin? Bahaya atau tidak ibu menyusukan badan mendapatkan vaksin Covid-19?' Jom tanya semua soalan anda secara terus dengan pakar kami pada 3 Jun 2021, Khamis, jam 3 petang berkaitan dengan Covid-19 & Kehamilan. Serta proses kelahiran sewaktu pandemik, vaksinasi Covid-19 untuk ibu hamil, ibu selepas melahirkan dan ibu menyusu badan. *NOTA : Segala soalan diluar daripada topik & waktu yang ditetapkan akan tidak dijawab atau dipadam.

Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Lily Diana Zainuddin, Pakar Perubatan Pernafasan, Pantai Hospital Kuala
39 Balas

saya mempunyai anak usia 4 bulan yg masih menyusu badan sepenuhnya tidak campur susu formula. saya jgk mempunyai darah rendah anemia & kerap pening kepala. adakah saya boleh ambil vaksinasi covid19?

3y ago

Ya, Puan, sebab baby puan kecik lagi. Takut kalau puan dijangkiti COVID, nanti boleh menjangkiti anak pulak. Tambah-tambah baby kecil lagi. Vaksin tu dibuat untuk meningkatkan kadar imuniti kita. Tak ada effect kepada darah. So puan jangan risau.

Good morning Dr.. im breast feeding mum to my new born which is 3months and 29days.. im decided to vaccine.. please advise which vaccine suitable for me right now.. thank you.

3y ago

Hi Pari! Yes, please, go ahead. Don't worry about the vaccines. You will be administered either Pfizer or AstraZeneca as per MOH's guidelines.

Hi Doctor, my partner and I are vaccinated but also plan to conceive. How long should we wait and what can we do to avoid/minimize the risk of complications?

3y ago

Hi, congratulations on getting yourselves vaccinated! You can plan your pregnancy ASAP, no problem. If anything, you have developed some sort of antibodies to fight against COVID-19. Good luck with your pregnancy!

Hi dr, kaki saya mengembang, dan kuku mencengkam. Sekarang ibu jari rasa sakit sangat sebab bengkak, luka. Bagaimana ye cara mengatasinya?saya hamil 20minggu.

3y ago

Hi Puan... kaki dah kembang ya? Tu dah kena tanya pakar sakit puan.. saya pakar pernafasan saja. Tapi puan ni hamil 20 minggu kan? Dah boleh ambil vaksin COVID19 ya.

Hai doctor, kenapa banyak orang cakap vaccine ni lebih baik dari vaccine tu. Banyak kawan saya nak je Pfizer tapi i dengar cakap semua pun okei? Apa bezanya?

3y ago

Yang membezakan vaksin ni adalah lab trial results dia. Tapi fungsi dia sama je, iaitu nak kurangkan simptom COVID19. Cumanya buat masa ni Pfizer saja yang KKM benarkan untuk semua golongan. Bagi Astrazeneca and sinovac ada group tertentu saja. Jelas ye Puan?

ibu yg fully bf blh ambik ke vaksin? atau xblh ambik lgsung.. atau ikut ibu, ambik xpa, xambik pn blh? sbb ada yg ckp blh ambik.. mohon pencerahan

3y ago

Sini saya bagi pencerahan, haha. Boleh puan! Siapa cakap tak boleh ambil vaksin walaupun puan fully BF? Cumanya buat masa ni, hanya pfizer dan astrazeneca saja yang dibenarkan untuk ibu BF. Nasihat saya, Puan jangan dengar cerita2 kat Facebook dan yang orang share kat Whatsapp tu. Banyak merepek saja! Puan kena ingat, kalau Puan kena COVID, Puan nak masuk hospital mana? Hospital semua dah penuh.

halo dok saye nak tanye usia kandungan saya baru 36 weeks tapi sudah keluar lendir dan nyeri perut bagian bawah apakah dah mase nak bersalin ke

3y ago

hahahaa, ini soalan untuk pakar sakit puan ni! Saya jawab pasal COVID dan vaccine saja. Tapi kalau dah 36 minggu dan ada discharge tu, memang puan kena berjumpa pakar sakit puan.

Assalamualaikum doktor, Soalan saya, adakah semua jenis vaksin covid19 sesuai untuk ibu mengandung dan menyusukan anak? Terima kasih doktor.

3y ago

Walaikumsalam Puan. Buat masa ini, kalau ikut guidelines KKM, hanya Pfizer saja yang dibenarkan untuk ibu hamil. Kalau Puan menyusukan, hanya Pfizer dan AstraZeneca saja yang boleh. Kalau puan nak dapatkan maklumat terbaharu, puan boleh rujuk di sini ya? http://covid-19.moh.gov.my/vaksin-covid-19/panduan/panduan-vaksinasi-untuk-ibu-mengandung-dan-ibu-menyusukan-bayi

Ada ke ibu menyusu yang dah ambil vaksin? Kalau dh ambil ada ke yg jadi susu bdn jadi drop.. Risau juga kalau xserasi dgn hormon menyusu..

3y ago

Ok.. 😁 Tq lega hati bila dgr

ѕalaм doc. вoleн ĸe ѕy dapaт ѕυnтιĸan vaĸѕιn dlм мaѕa тerdeĸaт. вaвy вerυѕιa 10 мonтн. вғ. тq doc

3y ago

Eh boleh lah, kenapa tak boleh pulak! Puan dah register kat MySejahtera ke belum? Jangan risau, tak ada apa-apa isu berbangkit. Buat masa ni, boleh ambil pfizer dan astra zeneca. Yang penting puan dan baby sama2 sihat.