pantang sendiri

Boleh ibu2 kongsi tips cara pantang sdri kt rumah , nk berpilis lg ka? Bengkung pn belum beli .. skrg dh 35w , nebes pula 1st baby ?

2 Balas

Sy lps bsalin mak jaga 2 minggu lps tu pantang sendiri je..param pilis semua buat sndiri..cuma bengkung je xpakai bengkung tradisional..pakai bengkung moden sbb sng nk uruskan sndiri..tp masak ada kakak ipar yg akan hantarkan..bertungku pun kadang2 sempat..kadang2 miss juga. Xdone nak buat semua.then bila malam sblm tdr suami akan gosokkan minyak panas kat betis ngan lengan then pkai stokin..dia akan tlg jagakan baby smntara saya tdr, and kalau baby nk mnyusu dia akan tlg kjutkan saya.

Kalo dh 45hari tak payah dh sis cuma pantang makan ja . Lepas 60hari boleh makan jamu bengkung semua tu .