eczema...

boleh bg suggestion sabun yg elok utk baby ad eczema? eczema kt area kepala & pipi..

33 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
VIP Member

Anak sy sampai 7bulan xpakai sabun sis. Lgpun baby xkotor pun. Xperlu sabun. Tmpt ekzema tu sy sntiasa bersihkan dengan air suam. Ms dia 4bulan penah guna joielle baby. Tp xsesuai terus stop. Dia masuk 8bulan bru btul2 clear ekzema dia. Tu pn pakai krim dr doktor. Skrg dh 10bulan bru start pakai sabun.

Baca lagi

Anak sy ad eczema since lahir.sy mmg gunakn sabun/shampoo cetaphil dan jaga diet pemakanan anak sy.mula² sy akan test setiap mkn dan tgk keadaan anak.kalau makanan tu pnyebab eczema makin teruk sy takkan bg anak mkn lg lps tu.eczema pling pntg jaga bab makan n juga pemakaian shampoo/sabun

Anak sy eczema dari baby, serasi dengan product BUDS sahaja serakat ni. Saya pernah try yg lain macam cetaphil, palmer, moogoo, sebamed, shaklee & krim2 lain.. Malangnya keadaannya makin jd teruk, baik kejap je. Kena try banyak product & jaga pemakanan..

Paling basic Cetaphil Cleansing Wash. Takde bau, xde bubble dan xpedih mata. My son's paed and dermatologist yg advise. Byk sebenarnye yg die bg list tp yg tu paling murah diklngan lain. Heee. Alhamdulillah elok dkt anak.

Sy guna yg ni. Beli dgn agen Hai-O. Trusted product, sy mmg guna products Hai-O sejak 3 tahun lepas. Baby sy seminggu lahir hari tu (skrg dah sebulan lebih) ada eczema sekitar leher, dlm 2 hari sembuh sepenuhnya.

Post reply image

kalau saya.. bayi yg ade eczema ni, saya xkn mandikkn ngn mana2 sabun.. kdg2 chemical dlm sabun tu yg akan buat kulit bayi lagi kering.. enzema ni kna bg kulit sntiase lembap.. try lotion..

Kena try n error sis.baby sy mild ekzema mcm2 produk try. Pegi klinik kejap je ok.pkai eucerin,cethapill xok.last pkai suu balm alhamdulillah gebu gebas skin baby skrg😊

Post reply image

Better jumpa doc dlu sis. Anak pertama sy ada eczema. Try ubat itu ini. Last2 makin teruk, sy bwk jumpa pakar, dia bg ubat sapu. Mmg elok.

sebelum beli apa2 produk untuk kurangkan eczema kt baby . lebih baik tanya doktor . doktor lagi tahu kulit baby u sesuai dgn jenis krim ape

2y ago

takut makin menjadi pula kalau salah beli produk yg tk sesuai dgn kulit babyc

Lactacyd. Yg original. Sabun tu ph balance. Masa sy kerja clinic dulu. Mmg sabun tu doctor bagi untuk eczema baby.