eczema baby

suggestion for baby eczema🥲😭#firstbaby #bantusharing #pleasehelp

14 Balas

hai puan..maslah eczema ni berbeza utk lain² org..lebih baik puan refer kat doc..yg pntg jgn putus asa..pengalaman sya dulu ada anak eczema dia x boleh minum susu lembu..jdi doc suruh minum yg jenis soya..selain tu doc ada bgi krim pelembap n krim steroid..utk redakan eczema anak sya..sbb anak sya dulu smpai bernanah..lpstu anak sya ni tak boleh mandi terlalu lama sbb boleh keringkan kulit dan boleh mngakibatkan keradangan dan kegatalan..Tapi puan refer la yaa utk anak puan ke pakar kulit..minta surat dri klinik kerajaan atau swasta.

mcm mslh ekzema ni kan puan ..stiap org dia punya ekzema yg di alami mungkin berbeza... ketegori ekzema ni pun byk... apa sy blh nsihatkan puan..jika puan mmpu..better bwk ank g klnik tuk dptkn rawatan..nnti doc akn bg ubat yg sesuai dgn pemasalah yg ank puan hadapi... jika xmmpu swasta..blh mintk kk bg surat refer untuk dptkn rawatan pakar kulit dkt hsptl kerajaan...mg dpmudahkan segalanya..aamiin

Ank saya eczema.. mcm2 episod dah lalui.. eczema ni setiap baby berbeza punca dan rawatan.. lebih baik refer doktor.. Utk saya, saya perasan anak saya tak tahan air kolam renang (klorin).. lepas mnd je confirm kulit kering.. so far saya guna sabun mandi QV baby (gmbr itik) dgn losyen Vegesorb (utk moisturize).. Alhamdulillah okey..

Saye sapu vaseline dengan pakai sabun chomel alhamdulillah cepat hilang. Eczema ni takkan hilang and nnti bila2 je boleh naik balik so kena pegi jumpa dokter dulu tengok eczema tahap apa. Anak saya ada eczema sebab gent. Kalau anak bf kita pon kena jaga makan jugak. Nak kepastian sis boleh bawak pegi klinik dulu😊

try bawa ke klinik swasta. haritu baby jiran kena ekzema,dia bawa ke klinik swasta. doc bagi sabun dan syampu serta krim utk baby. dia byr kat klinik tu dlm rm100++ mcm tu. Ambik masa sebulan dua juga la nak sembuh. skrg baby tu dah nak masuk 3 tahun,dah sembuh sepenuhnya ekzema tu.

pegi fb cari grup yg bincng pasl eczema.. fb hafiz sulaiman, mizhana padzi, dr mazliana mazlan.. mereka ajar healing dgn mengenal jnis pemkanan,dan rutin..(bebeas steroid) eczemq berbeza stiap individu.. maka perlu berilmu utk proses pembaikan

Awak cuba treatment lotion snow white , sesuai untuk bby ezema , ruam insyaAllah 2-3 hari dah ok ,, anak saya pakai Alhamdulillah .. sangat recommend ❤️

eczema nie bbeza2.. kdg org tu ssuai krim tu, dgn kte x ssuai.. better peg klinik pakar trus..

saya pkai bedak sejuk /losyen semambu..alhamdullilah kering

Bawa pergi jumpa pakar bhgn pediatric dermatology.